Jane Goodall, mama cimpanzeilor, plantează trei milioane de copaci în Uganda

Uganda este un habitat important pentru cimpanzeii pe cale de dispariție, însă țara a pierdut o treime din păduri. De aceea, Jane Goodall, cunoscută drept „mama cimpanzeilor”, va planta aici trei milioane de copaci.

Pădurile din Uganda sunt grav amenințate. Între 1990 și 2010, țara a pierdut aproape o treime din păduri, iar copacii au continuat să dispară chiar și după aceea.

Proiectul prin care vor fi plantați trei milioane de copaci, lansat pe 14 iulie, de Ziua Internațională a Cimpanzeilor, este un parteneriat între organizațiile One Tree Planted, un ONG dedicat împăduririlor, și Jane Goodall Institute, fondat de Jane Goodall, primatolog și antropolog.

Plantările din cadrul „Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project” vor fi făcute în zona din vestul țării, pentru că este un habitat important atât pentru cimpanzeii pe cale de dispariție, cât și pentru peste 50% dintre păsările, 39% dintre mamiferele, 19% dintre amfibienii și 14% dintre reptilele din Africa continentală. Doar în ultimul sfert de secol, această zonă a pierdut milioane de hectare de pădure.

În cadrul proiectului, 3.500 de gospodării din comunitățile locale vor fi sprijinite să dezvolte stiluri de viață durabile prin adoptarea unor tehnici sustenabile care să le aducă venituri, în timp ce protejează pădurea. În plus, acești localnici vor primi cuptoare mai eficiente, care să nu facă fum și vor învăța practici îmbunătățite de agricultură.

„Trebuie să protejăm pădurile care au mai rămas. Trebuie să încercăm să refacem pădurea și pământurile din jurul pădurilor care nu sunt foarte degradate, unde semințele pot încolți și rădăcinile pot crește, apoi să revendicăm acel teren și să facem din el un ecosistem forestier uimitor”, a transmis Jane Goodall.

Organizațiile își propun promovarea practicilor agroforestiere pe terenurile comunitare, prin educarea indivizilor cu privire la modul de integrare a pomilor în sistemele agricole, care vor păstra în final ecosistemele productive și vor ajuta în lupta față de schimbările climatice. Sistemul agroforestier reprezintă combinația dintre elementul forestier – plante perene lemnoase (arbori silvici, pomi fructiferi sau arbuști fructiferi) și cel agricol – plante erbacee (cereale, pășune, fâneață, culturi anuale de legume).

Proiectul începe oficial anul acesta, iar răsadurile vor include o varietate de copaci autohtoni, aleși pe baza nevoilor de plantare a fiecărei micro-zone.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri