Studiu: Plantarea a 1.2 trilioane de copaci ar anula un deceniu de emisii de CO2

Restaurarea pădurilor la scară largă le-ar permite să capteze suficient dioxid de carbon din atmosferă pentru a anula un deceniu de emisii generate de oameni, conform unui nou studiu care arată că plantarea copacilor este cel mai eficient mod de a combate schimbările climatice.

În cadrul studiului, cercetătorii au stabilit că Pământul poate adăposti încă 1.2 trilioane de copaci în parcuri, păduri și terenuri abandonate din jurul lumii. Dacă acești copaci ar fi plantați, pădurile lumii ar putea absorbi suficient CO2 pentru a contracara un deceniu de emisii.

Cercetătorii au estimat că numărul copacilor de pe Pământ se ridică la trei trilioane. Conform lui Thomas Crowther, autor principal al studiului, oamenii de știință au subestimat grav potențialul pădurilor de a combate schimbările climatice.

„Există 400 de gigatone «de CO2» acum, în cele 3 trilioane de copaci, iar dacă am mări cu încă un milion de copaci am ajunge la sute de gigatone captate din atmosferă – cel puțin 10 ani de emisii antropice eliminate complet.”, a declarat Crowther.

Copacii sunt cea mai puternică armă în lupta împotriva schimbărilor climatice, a adăugat Crowther, care a prezentat noile cercetări la o întânire a Asociației Americane pentru Avansarea Știintei care a avut loc în Washington DC, SUA.

Având în vedere rezultatele noului studiu, campania ONU numită „Un miliard de copaci”, în cadrul căreia au fost plantate 17 miliarde de copaci, a fost redenumită „Un trilion de copaci.”.

„Nu ne concentrăm pe zone urbane sau agricole, ci pe terenuri degradate și abandonate, având potențialul să abordăm cele mai mari provocări ale timpurilor noastre – schimbările climatice și pierderea biodiversității. Este un lucru frumos pentru că toată lumea se poate implica. Copacii fac oamenii mai fericiți în medii urbane, îmbunătățesc calitatea aerului, a apei, a hranei, serviciul ecosistemic, este un lucru atât de ușor și tangibil.”, a declarat Crowther.

Cu toate acestea, la nivel global, defrișările continuă să fie o problemă majoră. Conform unui raport realizat de cercetători, activiști și membri ai societății civile din statele membre UE, pădurile europene, care acoperă 182 de milioane de hectare în UE, sunt amenințate de defrișări și de tăieri ilegale sau nesustenabile, în ciuda eforturilor pentru stoparea acestor practici. În Brazilia, defrișările din pădurea amazoniană au atins cea mai mare rată din ultimul deceniu. Africa și Asia de Sud-Est se confruntă cu o rată crescută a defrișărilor, pentru a face loc plantațiilor de cacao sau ulei de palmier.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri