Inițiativa națională, „Plantăm fapte bune în România”, caută voluntari și teren pentru a planta copaci în 15 județe. Acțiunea va avea loc în 18 noiembrie.
„Plantăm fapte bune în România” este reprezentantă de asociația EcoAssist și cei care organizează evenimentul au nevoie atât de terenuri care pot fi împădurire și incluse în fondul forestier, cât și de colegi de proiect.
Astfel, potrivit site-ului inițiativei, organizatorii fac apel către toate Primăriile și Consiliile locale care dețin terenuri publice cu probleme (teren agricol degradat, cu risc de alunecare, cu alunecări de teren produse sau perdele forestiere de protecție împotriva viscolelor) să răspundă invitației lor.
De asemenea, potrivit acestora, terenurile trebuie să aparțină administrațiilor publice, nu să fie în proprietate privată. Totodată, terenurile nu trebuie să fie incluse în arii protejate și nici să se afle la mai puțin de un kilometru distanță de aceste arii. Nu în ultimul rând, terenurile nu trebuie să fie încadrate ca pajiști, pășuni, islazuri, să nu fie în litigiu și nici să nu se afle pe lista de subvenții APIA.
Începând cu 2011, de la prima campanie, și până în prezent s-au plantat circa 600.000 de puieți și au fost implicați peste 27.000 de voluntari. În total, s-au împădurit 180 de hectare de teren public din 21 de județe.
Cum este identificat terenul potrivit pentru plantarea puieților
Potrivit reprezentanților inițiativei, terenurile publice pe care se va realiza împădurirea ar trebui să aibă o suprafață mai mare de trei hectare. Mai întâi, pentru a fi identificat terenul, voluntarii trebuie poarte discuții cu reprezentanți din primărie sau consiliu județean. După semnarea acordului de parteneriat, consiliu local trebuie să emită o hotărâre în acest sens. Mai departe, un specialist în domeniul silvic trebuie să realizeze proiectul tehnic al împăduririi.
Liana Buzea, fondatoarea proiectului „Plantăm fapte bune în România” a declarat, pentru Green Report, că încă nu s-au strâns toate răspunsurile din partea Primăriilor și Consiliilor Județene:
„Încă strângem răspunsuri de la instituții, însă avem terenuri pe care am început să plantăm în anii trecuți, pe care plantările sunt încă în desfășurare: în Iași, Constanța, Giurgiu, Călărași, Teleorman și Dolj, dar și în Republica Moldova. Terenurile trebuie să fie în extravilan, poziționate fie de-a lungul căilor de acces în localități, fie să fie în zone de protecție a unor ape sau râuri ori să fie terenuri agricole degradate, care nu mai pot fi cultivate”
Totodată, Liana Buzea susține că este puțin dificil să estimeze numărul de hectare care vor fi împădurite. Deocamdată, cei implicați trebuie să primească confirmări din partea instituțiilor și, în funcție de acestea, organizatorii vor putea face estimări în legătură cu numărul de voluntari necesar acțiunii. În plus, potrivit acesteia, până în luna iunie, organizatorii așteaptă confirmările din partea primăriilor.
„Înscrierea voluntarilor pentru plantare se va putea face din acel moment (n.r. iunie). Vom face un apel public, vom anunța județele și după se poate înscrie lumea – probabil, după perioada verii”.