Plafonarea sponsorizărilor pentru ONG-uri ar afecta calitatea vieții beneficiarilor

În cadrul dezbaterii publice a noului Cod Fiscal, Ministerul de Finanțe a primit propunerea de eliminare a prevederii 20%, care le permite companiilor să direcționeze până la 20% din profit cauzelor sociale, de mediu sau de sănătate – în general, oricărei organizații neguvernamentale eligibile – și înlocuirea ei cu o prevedere care ar plafona la 200.000 de euro sponsorizările care pot fi deduse.  

bani

Această măsură ar afecta grav fondurile disponibile sectorului civil și, prin urmare, calitatea vieții tuturor cetățenilor României. Cele mai active organizații neguvernamentale din România, care deservesc sute de mii de beneficiari din toate domeniile și categoriile sociale au trimis  o scrisoare deschisă către Ministerul de Finanțe pe care o redăm mai jos:

“Am luat la cunoștință, cu  profundă îngrijorare, despre inițiativa de modificare a Codului Fiscal care prevede înlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizările acordate (prin care companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale) cu deducerea sponsorizărilor din baza impozabilă (transformarea lor în cheltuieli deductibile) și limitarea deducerii la un plafon de 200.000 Euro.

Această modificare ar avea un impact negativ major asupra a doi actori sociali extrem de importanți pentru viața socială și economică a României:

  1. Ar penaliza marile companii, care realizează profit și care fac sponsorizări de care beneficiază preponderent organizații neguvernamentale și institutii publice din domenii ca sănătate, educație, protecție socială, artă și cultură.

O analiză a numai șapte mari companii din Romania indică că s-ar pierde aproape 6 milioane de Euro care sunt investiți de aceste companii în comunități din România.

Inițiativa propusă nu numai că ar penaliza cele mai profitabile companii, dar ar transmite un mesaj demoralizator privind implicarea socială și responsabilitatea socială a acestor companii, în contradicție cu recomandările și directivele europene privind raportarea non-financiară a implicării sociale și cu inițiativele strategice ale Națiunilor Unite prin programul Global Compact.

  1. Ar afecta dramatic veniturile a mii de organizații neguvernamentale, spitale, universități, școli, muzee din toate domeniile de activitate. Sponsorizările reprezintă pentru acestea o sursă semnificativă de venituri nu numai pentru servicii de bază dar și pentru programe inovatoare, de avangardă. Organizații care schimbă în bine fața României ar fi nevoite să își limiteze sau chiar să închidă anumite servicii sociale pe care le oferă.  Cele 7 mari companii menționate anterior afectează pozitiv, prin sponsorizările oferite, peste 250.000 de beneficiari.

Majoritatea resurselor provenite din sponsorizările marilor companii, cele mai afectate, sunt îndreptate către domenii ca sănătate, protecție socială, educație, protecția mediului, domenii în care statul face oricum eforturi de a acoperi nevoile esențiale.

În concluzie, propunem menținerea actualului sistem de credit fiscal care oferă beneficii firmelor bine administrate, care generează profit și implicit contribuții majore la bugetul de stat.”

Puteți citi și:

Cine este și ce face un „youthbanker” în România

Nereguli grave în acordarea finanțărilor de către Administrația Fondului pentru Mediu

spot_img

Ultimele știri