Intr-o buna zi, pe chinezi n-o sa-i mai incapa, la propriu, Pamantul
Oamenii de stiinta dau o solutie "radicala" celor care sunt in cautarea unor mijloace eficiente, prin care sa reduca emisiile de carbon din atmosfera, pentru a salva planeta de incalzirea globala: sa sfatuiasca lumea sa faca mai putini copii.
Ideea destul de controversata lansata de unii cercetatori ar putea avea totusi un impact pozitiv asupra mediului, pe termen lung, dupa cum sustin aparatorii acesteia. Un studiu de statistica realizat de specialistii americani de la Universitatea din Oregon, citat de LiveScience.com, a dus la concluzia ca nasterea unui al doilea copil intr-o familie mareste de aproximativ 20 de ori emisiile de carbon si, implicit, impactul gazelor cu efect de sera asupra planetei, in ciuda oricaror metode de protectie a mediului folosite de un om, cum ar fi masinile cu combustibili ecologici, reciclarea deseurilor sau folosirea unor surse de energie cat mai eficiente si mai putin daunatoare pentru mediu. "In dezbaterile privind schimbarile climatice avem tendinta sa ne concentram asupra studierii emisiilor de carbon ale unei persoane de-a lungul vietii sale", a explicat Paul Murtaugh, unul din membrii echipei care a realizat studiul.
"Acestea sunt probleme foarte importante si este esential sa fie luate in considerare", a mai spus el, precizand ca "o provocare importanta, ce se adauga acum la studiile facute de oamenii de stiinta, este cresterea continua a populatiei globului, care are ca efect cresterea consumului global de resurse naturale".
REPRODUCERE EXPONENTIALA
Cand se naste un copil, trebuie avut in vedere ca este posibil ca el sa dea nastere la mai mult de un descendent, iar acesti descendenti sa dea nastere de asemenea, fiecare dintre ei, la mai mult de un descendent. Astfel, populatia globului s-ar putea inmulti exponential. Cele mai evidente exemple in acest sens sunt China si India. Specialistii americani au facut un calcul asupra impactului asupra mediului, pe care il are nasterea unui copil in Statele Unite: aproximativ 9.441 de tone metrice (sistem american si britanic de masura) de dioxid de carbon in plus fata de "mostenirea" lasata de unul dintre parintii lui si de 5,7 ori, in medie, mai multe emisii de gaze cu efect de sera, de-a lungul duratei normale a unei vieti de om. La toate acestea se adauga cresterea cantitatiilor de deseuri produse prin activitatile umane, precum si cresterea consumului de apa.
ALTI VINOVATI
Studii recente au aratat ca si divortul sau obezitatea au impact nefast asupra mediului. Divortul, pentru ca, odata despartit, cuplul nu mai foloseste in comun resursele de energie si apa, dubland consumul acestora, fiecare dintre cei doi soti mutandu-se intr-un domiciliu separat. Obezitatea este, de asemenea, nefasta pentru mediu, deoarece procesarea industriala a hranei s-a dovedit a fi unul din principalii factori ai incalzirii globale.
Impact diferit de la tara la tara
Impactul reproducerii umane asupra mediului variaza de la tara la tara. In timp ce anumite tari in curs de dezvoltare au o rata crescuta a natalitatii, fiind mai dens populate decat tarile dezvoltate, impactul primului grup de tari in ecuatia globala a emisiilor de carbon in atmosfera este mai redus decat cel din cel de-al doilea grup, deoarece populatia din tarile cu nivel scazut de trai are o rata mare a mortalitatii, iar consumul este redus. Asta, deocamdata, deoarece intr-un viitor destul de apropiat ecuatia ar putea fi inversata tocmai de tarile in curs de dezvoltare, cum este China, de pilda, care face pasi rapizi catre bunastare, iar populatia sa, cea mai mare de pe glob, mareste consumul pe zi ce trece. "In prezent, China si India cresc in mod constant emisiile de carbon si isi dezvolta industria. La fel vor face si alte tari in curs de dezvoltare, pentru ca vor sa aiba standarde tot mai ridicate de viata", e concluzia lui Murtaugh.
"In prezent, China si India cresc in mod constant emisiile de carbon si isi dezvolta industria. La fel vor face si alte tari in curs de dezvoltare, pentru ca vor sa aiba standarde tot mai ridicate de viata" – Paul Murtaugh – Universitatea din Oregon.
de Sinziana Stancu