Defrisarile ilegale au dus Indonezia pe locul trei in topul emitatorilor de gaze cu efect de sera, dupa ce jumatate din padurile tarii au fost defrisate intr-un secol, informeaza The Independent.
Indonezia este responsabila pentru 8% din emisiile globale, chiar daca detine doar 1% din suprafata de uscat a planetei. Cele mai recente estimari arata ca nivelul de CO2 al tarii va ajunge la 3,6 miliarde de tone pana in 2030, un salt de 57% fata de cantitatea inregistrata in prezent.
Indonezia inca mai detine o zecime din padurile tropicale ale globului si o varietate de specii rare de plante si animale. Printre acestea se numara tigri, elefanti si urangutani. Cu toate acestea, padurile din Indonezia dispar mai repede decat cele din oricare alta tara. In fiecare an, doua milioane de hectare de padure sunt defrisate.
Potrivit unui raport guvernamental lansat luna trecuta, 80% din cele 2,3 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt cauzate de defrisari. Situatia se datoreaza in parte dictaturii de 32 de ani a lui Suharto. Pe durata presedintiei sale, padurile erau privite doar ca resurse ce trebuie exploatate pentru castiguri economice.
Chiar daca guvernul actual s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 ale tarii, lipsa de legi si coruptia continua sa blocheze initiativele de mediu. Nivelul mare de defrisari ilegale se datoreaza industriei producatoare de hartie, aflata in plina dezvoltare. In plus, plantatiile de palmieri au inceput sa ia locul padurilor, pentru a asigura materia prima necesara industriei producatoare de ulei de palmier.
Foto: The Independent