Pisicile de casa ar putea fi responsabile pentru moartea a 10.000 de animale de mici dimensiuni pe kilometru patrat in regiunile urbane, fenomenul afectand mai ales speciile de pasari, sustin cercetatorii de la Universitatea din Reading, Berkshire, informeaza Earth Telegraph.
Descoperirea este rezultatul unui studiu asupra obiceiurilor alimentare a 200 de pisici din noua regiuni de cate un kilometru patrat din oraselul britanic Reading. Cercetatorii au colectat pasarile si animalele pe care acestea le duceau acasa, adica 30% din totalul animalelor ucise, dupa cum estimase anterior un alt studiu. Luand in considerare si celelalte cauze ale scaderii populatiilor de pasari – distrugerea habitatului sau transformarea terenurilor – s-a estimat ca o pisica ucide in medie 16 animale pe an.
Cele aproximativ 626 de pisici de pe kilometru patrat ucid in medie 10.000 de animale pe an, ducand bilantul la nivelul Marii Britanii la 96 de milioane de animale vanate, dintre care 27 de milioane sunt pasari. Numarul este semnificativ mai mare primavara si vara, cand numarul de pasari tinere creste, iar cele mai afectate sunt mierla, vrabia, dar si soarecele de casa, soarecele scurmator, chitcanul.
Rebecca Dulieu, doctorand in biologie si lider al studiului, planuieste acum sa folosesca sistemele de localizare prin GPS pentru a determina exact zona in care o anumita pisica actioneaza, afectand astfel fauna locala.
“In Marea Britanie avem aproximativ noua milioane de pisici de casa, majoritatea locuind in zonele urbane. Luand in considerare marea lor densitate, ar putea fi adevarat ca pisicile afecteaza serios populatia de pasari din aceste zone. De exemplu, numarul de vrabii din regiunile urbane a scazut cu 60 de procente din anii ’80, cel mai probabil din cauza schimbarilor din habitatele urbane, dar aceasta este si una din speciile cele mai vanate de pisici”, explica cercetatoarea.
Animalele de casa vor fi echipate cu sisteme de stocare a datelor care vor inregistra fiecare miscare, permitand cercetatorilor sa distinga intre activitati comune ca mancatul, consumul de lichide si vanatul. Prin corelarea acestor date, biologii se asteapta sa isi faca o imagine mai clara asupra impactului pe care fenomenul il are asupra faunei din mediul urban.
Foto: Earth Telegraph