Studentul din Deva care a inventat un filtru de aer ce permite reducerea consumului de carburanti la autovehicule cu 20% a fost invitat sa participe la Salonul international de inventica ARCA Fair, ce va fi organizat la Zagreb in perioada 15-19 septembrie, potrivit Agerpres.
"Din Romania au fost selectate 15 inventii ce vor fi prezentate in cadrul acestui salon. Eu sper ca inventia mea sa se bucure de o reala apreciere din partea juriului si sa castig medalia de aur", a declarat, joi, pentru Agerpres Corneliu Birtok-Baneasa, inventatorul filtrului de aer. Tanarul isi argumenteaza optimismul prin faptul ca la ultima sa participare la un salon international de inventica, cel desfasurat la Moscova, la sfarsitul lunii august, a reusit sa impresioneze juriul si a fost recompensat cu medalia de argint.
La aceeasi manifestare, Corneliu Birtok-Baneasa a obtinut si premiul special din partea Institutului National de Inventica din Iasi. Si tot la Moscova, studentul Facultatii de Inginerie din Hunedoara a ratat, din motive care tin de lipsa banilor, sansa de a castiga premiul Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala (OMPI), pentru care era favorit, deoarece nu are inca brevetul de inventie pentru filtrul de aer.
"Trebuia sa detin brevetul de inventie de la OSIM. Eu am reusit sa-mi inscriu inventia, fiind sponsorizat de Institutul National de Masini Agricole, dar nu am avut bani ca sa platesc taxele de urgenta pentru obtinerea brevetului. Daca eram in posesia efectiva a brevetului de inventie, atunci castigam premiul OMPI, deoarece detinerea acelui document era o conditie obligatorie pentru acordarea distinctiei mentionate", a afirmat Corneliu Birtok-Baneasa.
Filtrul de aer ce va fi prezentat de studentul din Deva permite reducerea consumului de carburanti cu pana la 20 la suta, in conditiile unui trafic din mediul urban. Inventia tanarului a fost testata experimental pe cel putin 40 de masini, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, iar rezultatele au fost apreciate de catre utilizatori. Calitatile filtrului aspirant inversat au facut ca acesta sa mai fie premiat cu aur la saloanele Inventika Bucuresti si Eureka Bruxellea si cu argint la Geneva.
Studentul nu are de gand sa vanda inventia sa, dar doreste sa infiinteze o linie de fabricatie pe care sa produca filtrul la preturi accesibile, cuprinse intre 80-100 de lei.