Pini de 1.500 de ani au supravietuit pacalind veveritele si ursii

Cand imbatranesc, cainii nu mai au abilitatea sa invete tot felul de siretlicuri prin care sa se apere de musafirii nepoftiti sau de pericole.

Dar niste copaci din Canada pe cale de disparitie, au reusit la venerabila varsta de 1.500 de ani sa invete un truc care ii ajuta sa supravietuiasca.

In 2009, foarte multi pini din zona muntoasa a provinciei canadiane Alberta au fost decimati de gandaci si de fungi, fiind inscrisi pe pe lista speciilor aflate pe cale de disparitie.

Planul a dat roade

Veveritele infometate, in cautare de seminte, le ameninta din nou sansa la supravietuire.

Oamenii de stiinta canadieni au fost surprinsi sa descopere totusi ca acesti copaci atat de batrani par sa aiba un plan bine pus la punct cu veveritele.

Cele cinci cuiburi de pini produc in jur de 25 de conuri intr-un an, pline cu seminte, care, in aparenta, sunt foarte tentante pentru animalele salbatice. Ursii si veveritele se ospateaza cu aceste seminte, ingrasandu-se chiar pe timpul iernii cand, de regula, este penurie.

Copacul adaposteste o singura specie de pasari, o gaita de munte care strange semintele imprastiate si le ingroapa pe colinele din jur.

Atunci cand pasarile uita unde au pus cateva dintre ele, noi pini au sansa sa incolteasca.

Din nefericire pentru pini, veveritele si ursii de obicei lasa prea putine seminte si acestei pasari ca sa-si indeplineasca misiunea in lantul de reproducere a pinilor.

  Mai multe conuri dintr-odata

Dar chiar daca oamenii de stiinta au inceput sa se teama de pericolele care ameninta pinii, ceva incredibil s-a intamplat. In 2010, in loc sa faca, asa cum se intampla de obicei, de 12 conuri, copacii si-au dublat productia.

Pentru biologul Vern Peters de la King’s University College, „prosperitatea conului de pin” a a scos la iveala modul in care acesti copaci batrani supravietuiesc. Un raport publicat in „Edmonton Journal” explica acest lucru.

Din motive nestiute inca, in 2010 aproape toti copacii a avut de trei ori mai multe conuri, iar unii dintre ei au ajuns chiar la o ”productie” de 300. Asa cum oamenii de stiinta banuiau, dar nu aveau cum sa demonstreze, pinii au pacalit veveritele salvandu-si energia si producand toate semintele dintr-o data.

Gaita de munte, prietena buna cu pinii

„Veveritele pur si simplu nu avut cum sa manance tot”, a spus Peter, care a monitorizat pinii mai multi ani la rand, cu ajutorul studentilor.
La randul lor, oamenii de stiinta au muncit din greu ca sa imbunatateasca sansele de supravietuire a pinilor. Prin studii, cum este cel al lui Peter, de exemplu, exista speranta de a fi gasit un plan de conservare a copacilor din provincia canadiana.

In final, totusi s-ar putea intampla ca relatia de prietenie a gaitei de munte si copaci sa asigure supravietuirea acestora din urma.

„Aceasta nu este decat o incredibila poveste a modului in care o viata ajuta sa supravietuiasca o alta viata, mai spune Peter. Aceasta pasare face totul in locul nostru. Daca se pierde o veriga in lantul trofic, acest lucru are un efect in cascada. Pasarea care planteaza semnitele ajuta copacul sa rasara, acesta face conuri si astfel ursii au hrana si reusesc sa supravietuiasca iernii”, incheie Peter.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri