Informatia Zilei Satu Mare: Garda de Mediu cauta voluntari pentru identificarea gropilor de gunoi

La Comisariatul Județean Satu Mare al Garzii Naționale de Mediu a fost organizata o conferința de presa de catre Robel Anton, director coordonator adjunct, și Mihaela Rozor, director coordonator al Garzii Regionale de Mediu Cluj.

Primul punct pe care a dorit sa-l abordeze Mihaela Rozor a fost prezentarea unei situații centralizate la nivel de regiune legata de inchiderea depozitelor de deșeuri, regiunii fiindu-i arondate județele Satu Mare, Cluj, Bistrița, Salaj, Bihor și Maramureș.

560 de depozite in 6 județe

“Termenul de inchidere a fost 16 iulie, insa problema e ce faci de-acum cu deșeurile – a spus ea. Exista la nivelul consiliilor județene master planuri care prevad sisteme integrate de gestionare a deșeurilor, in cadrul unor proiecte cu finanțare europeana. In cele 6 județe exista 560 de depozite. Menționez ca la nivel de regiune amenzi s-au aplicat doar in situațiile in care nu a existat bunavoința din partea autoritaților, in schimb s-au dat multe avertismente. Regretabil e ca ani de zile in unele parți nu s-a mișcat nimic, deși se știa de termenul de inchidere, iar acum ne-ajung din urma lucrurile nerezolvate.” In problema reclamata de primari, cum ca peste noapte reapar depozite, iar ei sunt astfel pasibili de amenzi, Mihaela Rozor a fost de parere ca “exista unele disfuncționalitați in sistem, suntem puțini comisari, aproape 70 pe regiune, insa putem organiza acțiuni comune cu primariile, care au și ele parghii de control pe linie de mediu”. Un mesaj pe care a dorit sa-l transmita reprezentanta autoritații de mediu a fost acela ca deseori se face confuzia intre Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, ori prima e o instituție de inspecție și control, iar a doua elibereaza avize, autorizații, monitorizeaza factorii de mediu etc.

Voluntarii de mediu vor acționa pe baza unui contract

Un subiect considerat important a fost cel al voluntarilor de mediu. In aceasta luna Comisariatele de Mediu sunt in cautare de astfel de persoane, și in acest demers au solicitat și sprijinul presei. Comisarii s-au interesat deja in randul studenților, al șomerilor, informandu-i ca demareaza programul pe baza de voluntariat. Va fi constituit și un grup de formatori de voluntari.
Cei doi directori au facut apel la cetațeni sa participe la acest program. Persoanele interesate trebuie sa aiba peste 18 ani, pot fi și pensionari, și e necesar sa prezinte un dosar cu CV și doua recomandari. Activitatea este neremunerata. Voluntarii de mediu pot sa observe și sa informeze Garda in legatura cu depozitarea deșeurilor, activitatea agenților economici care polueaza, nivelul de zgomot și altele. Ei vor acționa, in baza unui contract de voluntariat, in spiritul conștientizarii și promovarii atitudinii corespunzatoare fața de mediu, dar nu vor avea și atribuții de control. Cei doritori se pot interesa la Garda din Satu Mare, strada Ioan Slavici nr. 74, telefon 0261 750 050. Voluntarii care se remarca prin activitate vor fi evidențiați in cadrul diferitelor zile ce marcheaza evenimentele ecologice.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri