India si China au semnat miercuri un acord bilateral pe tema schimbarilor climatice, prin care se angajeaza sa sustina o pozitie comuna la summitul ONU de la Copenhaga si sa coopereze in dezvoltarea tehnologiilor verzi, potrivit BusinessGreen.
Acordul semnat pe cinci ani prevede ca tarile sa elaboreze impreuna masuri pentru eficientizarea energetica, pentru dezvoltarea tehnologiilor curate si pentru managementul padurilor. Cele doua state au stabilit si ca nu vor accepta un plafon asupra emisiilor si ca statutul lor de state in curs de dezvoltare trebuie mentinut la fel ca in cazul protocolului de la Kyoto.
Cu doar doua zile in urma, ministrul indial al mediului, Jairam Ramesh, i-a sugerat premierului Indiei sa sustina o pozitie mai flexibila in negocierile pentru un acord de mediu. Din acest motiv, presa locala a scris ca o parte din cabinetul ministrului se pregateste sa demisioneze daca India va accepta limitarea emisiilor.
Ramesh a emis apoi o declaratie de presa in care a explicat ca pozitia lui a fost interpretata gresit. "Nu vom accepta niciodata eliminarea distinctiei dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare cand este vorba de limitarea prin lege la nivel international a emisiilor", a declarat acesta. El a adaugat ca India va adopta masuri internationale si va raspunde la nivel global de actiunile climatice atunci cand "astfel de actiuni sunt mijlocite si sprijinite financiar si tehnologic la nivel international", a explicat ministrul indian al mediului.
In aceste conditii, ziarul New York Times scrie ca Yvo de Boer, seful secretariatului ONU pe probleme climatice, incearca in prezent sa puna bazele unor viitoare intalniri pentru 2010, pe motiv ca nu exista timp suficient pentru un acord post-Kyoto anul acesta.
Foto: imowatch.blogspot.com