Incalzirea globala va ruina SUA peste 75 de ani

Incalzirea globala isi face deja simtita prezenta in Statele Unite, iar acest fenomen risca sa fie ireversibil, a avertizat marti administratia Barack Obama, intr-un raport care prezinta cele mai groaznice scenarii cauzate de lipsa masurilor de combatere a schimbarilor climatice, relateaza Guardian.

SUA va avea de infruntat fenomene extreme peste aproximativ 75 de ani, printre care grave inundatii in Manhattan, valuri de caldura mai puternice in Chicago, seceta in California si disparitia ursilor polari din Alaska.

"Schimbarile climatice se fac simtite acum, nu in deceniile sau secolele care vor urma", apreciaza Jerry Melillo, unul dintre autorii raportului intitulat "Global Climate Change Impacts in the United States".

Incalzirea globala inseamna cresterea temperaturilor, a nivelului oceanelor, topirea ghetarilor
si a zapezilor, se arata in raportul Programului american de cercetare a incalzirii globale, redactat de mai multe departamente impreuna cu Casa Alba.

Nord-vestul SUA va avea mai putina zapada, mai exact in sudul New York-ului, in Vermont, New Hampshire si Maine distrugandu-se astfel traditiile de iarna ale locuitorilor acestor orase. De asemenea, uraganele, care apar frecvent in sud-est, vor deveni mai violente. Regiunile care au inregistrat deja o crestere a precipitatiilor vor fi probabil afectate de ploi si caderi de zapada mai abundente in viitor, in timp ce regiunile aride din sud-vest vor fi marcate de o seceta mai grava.

In plus, cresterea temperaturilor va culmina si cu o crestere a cererilor de electricitate pentru aparatele de aer conditionat. Si sectorul transporturilor va fi afectat. Furtunile mai puternice si cresterea nivelului marii ar putea bloca utilizarea porturilor, aeroporturilor, drumurilor sau cailor ferate aflate in apropierea coastei.

Desi recomanda masuri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, responsabile pentru incalzirea climatica, raportul apreciaza ca impactul acesteia este deja aproape ireversibil. "Chiar daca am reduce emisiile, incalzirea climatica si consecintele acesteia vor continua sa se faca simtite partial, din cauza gazelor care sunt deja prezente in atmosfera", avertizeaza documentul.

De la instalarea la Casa Alba, la 20 ianuarie, Barack Obama a reorientat total politica Statelor Unite fata de modificarile climatice. Predecesorul sau, George W. Bush, care contesta realitatea acestui fernomen, a refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor poluante.
Congresul a demarat un proiect de lege care prevede reducerea acestor emisii in 2020 cu 17 la suta fata de nivelul din 2005.

Foto: idrc.ca

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri