Incalzirea globala taie o cincime din PIB-ul statelor vulnerabile

Schimbarile climatice ar putea reduce produsul intern brut al statelor amenintate de fenomenele meteo extreme cu o cincime pana in 2030, se arata intr-un raport citat de Reuters (VEZI STUDIU).

Studiul „Shaping climate-resilient development”, realizat de Grupul de Lucru Economics of Climate Adaptation, sprijinit de Natiunile Unite, incearca sa dezvolte o metoda prin care sa se calculeze costul schimbarilor climatice si sa sugereze metode pentru reducerea costurilor.

„Masuri usor de identificat si eficiente din punct de vedere al costurilor – cum ar fi imbunatatirea canalizarii, bariere marine si regulamente imbunatatite pentru constructii, pe langa multe altele – ar putea reduce potentialele pierderi economice rezultate din schimbarile climatice pentru toate regiunile”, se arata in raportul de aproape 150 de pagini.

Studiul se refera la opt regiuni, atat bogate cat si sarace, din jurul lumii, considerate cele mai vulnerabile la secete, uragane, inundatii si la nivelul in crestere al apelor, pe care schimbarile climatice le pot provoca.

Potrivit celui mai pesimist scenariu, incalzirea globala poate declansa inundatii severe in Guyana, ce ar putea costa tara peste 19% din PIB-ul anual pana in 2030. In mod similar, si statul american Florida ar putea pierde pana la 10% din PIB in fiecare an.

„Suntem datori fata de cei mai vulnerabili oameni ai planetei sa gasim cel mai potrivit sprijin posibil pentru a le mari capacitatea de adaptare”, explica economistul britanic Nicholas Stern in introducerea raportului.

Una dintre problemele-cheie ce va fi discutata la Copenhaga este suma pe care statele bogate trebuie sa o puna la dispozitia tarilor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta sa se adapteze la efectele incalzirii globale.

Foto: Green Report

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri