Piețele Matache și 1 Mai din București intră în proces de revitalizare. Ce înseamnă acest lucru?

Piețele Matache și 1 Mai vor intra într-un amplu proces de revitalizare, iar halele agroalimentare vor fi puncte centrale ale celor două proiecte, pe care autoritatea locală speră să le aducă mai aproape de starea lor inițială și să atragă producători locali care să își comercializeze acolo marfa. 

Pentru revitalizarea zonei din jurul Pieţei Matache, Primăria Sectorului 1 vrea să implementeze cele mai bune modele din alte capitale europene.

Proiectul prevede:

  • 10 spaţii comerciale (Subsol + Parter+Terasă circulabilă),
  • parcare subterană – 165 de locuri de parcare (12 locuri vor avea staţii de încărcare electrică),
  • locuri de parcare pentru biciclete,
  • spaţii verzi,
  • mobilier stradal adecvat stilului arhitectural, trotuare etc.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a menţionat că demersurile birocratice în vederea realizării acestui proiect au început în 2021, fiind finalizate studiul de fezabilitate şi restul documentaţiilor.

Toate pavilioanele pieţei vor fi imobile cu „o performanţă energetică foarte ridicată”, cu un consum de energie aproape egal cu zero, susţine Primăria. Accesul auto va fi interzis în interiorul întregii zone.

Pentru realizarea acestui proiect, administraţia locală a colaborat cu arhitecţi, cu membri ai comunităţii din zonă, comercianţii din piaţă şi societatea civilă.

O zi istorică astăzi pentru Bucureşti. După 10 ani de nedreptate, reconstrucţia Pieţei Matache intră de azi în linie dreaptă. Consiliul Local Sector 1 a aprobat în şedinţa de astăzi documentaţia tehnico-economică şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ‘Modernizare şi refuncţionalizare/realizare construcţie nouă – Piaţa Matache’. Este un proiect cheie pentru întreaga comunitate şi pentru istoria acestui oraş. A fost o muncă intensă timp de doi ani la faza birocratică a acestui proiect la care am lucrat împreună cu arhitecţi de renume, cu membri ai comunităţii din zonă, comercianţii din piaţă şi societatea civilă„, a scris pe pagina sa de Facebook edilul Sectorului 1, după ce Consiliul Local a aprobat proiectele privind Piețele Matache și 1 Mai.

Referindu-se la Piața Matache, primarul a precizat că în elaborarea proiectului „s-a ţinut cont de nevoile de modernizare ale întregului cartier şi de cerinţele de conservare a clădirilor de patrimoniu„.

Și Piața 1 Mai se modernizează

Ulterior, primarul a venit cu „o nouă veste bună”. Armand a spus că Piața 1 Mai va fi reconstruită și va deveni un centru comercial la standarde europene. După mai multe luni de blocaj, consilierii locali au aprobat proiectul de refacere și modernizare al Pieței 1 Mai, potrivit edilului.

Prin această investiție, Primăria va reabilita hala veche, va valorifica elementele valoroase, cu păstrarea actualei funcțiuni de piață cu spațiu public și a rolului de reper al locului

Cele mai importante lucrări anunțate:
– demolarea corpurilor de clădire construite după anii 2000 și 2010;
– aducerea la starea iniţială a întregului teren;
– consolidarea și reabilitarea corpului – Hala istorică;
– construirea unui corp nou de clădire;
– refacerea branșamentelor și a racordurilor de utilități (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaze naturale etc;
– amenajarea acceselor auto şi pietonale, în interiorul pieței;
– sistematizarea terenului și amenajarea peisagistică a zonelor verzi ale terenului.

„În realizarea investiției, avem în vedere și amenajarea de noi spații verzi și adoptarea de soluții prietenoase cu mediul pentru creșterea calității vieții locuitorilor. Astfel, proiectul propune folosirea terasei de acoperire de peste piață cu rolul de parc, iar piața va fi echipată cu tehnologii moderne care vor reduce consumul de energie și de apă. Totodată, în proiect sunt prevăzute elemente de signalistică şi iluminat exterior care să se integreze din punct de vedere arhitectural în imaginea de ansamblu a pieței. În plus, dorim să aducem și noi locuri de relaxare și de alimentație publică, care pot funcționa independent de piață, cu scopul de a capta un public mai larg,” a mai scris primarul pe Facebook.

Citește și: Studiu: urbanizarea crește riscul de inundații de 21 de ori

spot_img

Ultimele știri