ANPM: Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Ce să facem cu ei după sărbători?

Brazii uscaţi ar trebui depozitaţi în apropierea platformelor de colectare pentru a facilita preluarea pentru că ei sunt un reciclabil valoros, spune președintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păştinaru.

Firmele cu contracte pentru gestionarea deșeurilor organizează campanii gratuite de colectare a brazilor uscați în ianuarie, îndemnând locuitorii din zonele de blocuri să îi depoziteze exclusiv la punctele de colectare. Păştinaru a avertizat împotriva aruncării brazilor de la etaj, subliniind pericolele asociate și solicitând respectarea regulilor.

Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deşeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spaţii de parcare sau spaţii verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunţat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru maşinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deşi ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate şi să îi ducă în zonele de depozitare a deşeurilor, recuperând sacii pentru transport„, a subliniat preşedintele ANPM.

Pentru a fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau alte materiale folosite pentru prinderea globurilor. În zonele de case, cantitatea de brazi uscați este mai mică, mulți fiind refolosiți pentru diverse scopuri.

ANPM promovează predarea brazilor uscați la punctele de colectare organizate de retaileri, unde sunt oferite recompense sub formă de vouchere valorice.

Pentru supraviețuirea în natură, cei care au avut brazi în ghiveci trebuie să îi replanteze corect, asigurându-se că au fost îngrijiți corespunzător în timpul perioadei petrecute în casă.

Statisticile arată că, la nivel european se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun, dar numărul acestora se diminuează de la an la an, pe măsură ce oamenii optează tot mai mult pentru brazi artificiali.

Citește și: Peste jumătate dintre români preferă bradul artificial. Este el, cu adevărat, eco?

Cum se colectează brazii de Crăciun de care bucureștenii vor să scape după sărbători. Ce se întâmplă cu bradul vostru în funcție de sectorul în care locuiți

spot_img

Ultimele știri