Recoltele europene de cereale sunt afectate grav de secetă și ploi abundente

Fermierii din centrul și nordul Europei înfruntă pierderi semnificative de recolte în acest an, din cauza celor mai puternice secete din istoria recentă. De asemenea, producția de cereale a României va scădea cu 20-30% din cauza secetei și a ploilor, conform unei analize G4 Media.

Temperaturile anormal de ridicate și precipitațiile reduse înregistrate în centrul și vestul Europei au dus la pierderi semnificative ale recoltelor. Obervatorul European al Secetei (EDO) a descris seceta ca o „anomalie extensivă și severă” care afectează Scandinavia, Scoția, Irlanda, țările Baltice, Olanda și nordul Germaniei.

Germania, al doilea cel mai mare crescător de grâu al Uniunii Europene, a estimat pe 5 iulie că recolta de iarnă a Germaniei va scădea cu 15% față de 2017. Însă asociația de agricultură a țării a declarat săptămâna aceasta că nu poate estima pierderile deoarece nu știe încă în ce măsură au fost afectate de vreme recoltele de grâu. Unii fermieri au început să-și distrugă recoltele uscate.

Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai dese în Europa

În Suedia, seceta îndelungată a dus la pierderi ale recoltelor de 50% sau mai mari. Situația este critică și în Polonia, Belarus și Republica Cehă. În Lituania și Letonia a fost declarată stare de urgență din cauza daunelor aduse agriculturii.

În Marea Britanie, se anticipează cea mai scăzută producție din 2013 și până în prezent.

În Franţa, cel mai mare producător de grâu al UE, vremea caldă și umedă a declanșat inițial afirmaţii despre cea mai bună recoltă din ultimii ani, însă precipitațiile abundente au afectat culturile, iar recoltele vor fi reduse.

Precipitațiile care au loc în timpul recoltei pot dăuna calității grâului. În sud-estul Europei, România și Bulgaria au fost afectate de ploi dese și se așteaptă la o scădere a calității grâului.

Pierderi semnificative de recolte, înregistrate în România

Conform G4 Media, recolta scăzută din România va duce la creşterea preţurilor pentru grâu, orz şi rapiță. Preţurile au început deja să crească cu 12-15% faţă de anul trecut şi agricultorii se aşteaptă la creşteri de 20-30% comparativ cu 2017.

România a trecut prin cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani, care a afectat culturile de toamnă precum grâul, orzul și rapița. În perioada recoltării au început precipitațiile, care au contribuit la alte pierderi și împiedică fermierii să muncească. Din cauza ploilor, 30-40% din cantitatea de grâu a țării încă nu a fost recoltată.

libris.ro

O purtătoare de cuvânt a Joint Research Centre, care supervizează EDO, a declarat că fermierii ar trebui să se adapteze climei prin diversificarea sau schimbarea varietăților și tipurilor de culturi, precum și printr-o utilizare mai eficientă a apei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri