Fara eforturi de impiedicare a pierderii biodiversitatii si extinctiei speciilor, lumea risca sa piarda trilioane de dolari anual, arata un raport prezentat reprezentantilor tarilor care s-au reunit zilele acestea la Nagoya, in Japonia, la cea mai importanta intalnire din ultimii zece ani a partilor Conventiei privind Biodiversitatea (CBD).
O astfel de pierdere ar putea agrava situatia tarilor sarace, arata raportul “Economia Ecosistemelor si Biodiversitatii” (TEEB).
“Daca nu luam masuri, nu numai ca vom pierde trilioane de dolari, dar vom secatui si tarile sarace”, a declarat Pavan Sukhdev, autorul studiului realizat cu sprijinul Programului pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP). “Vremea gandirii conventionale si ignorarii biodiversitatii a trecut. Trebuie sa urmam calea unei economii verzi”, a mai spus acesta la discutiile de la Nagoya.
Raportul TEEB, la care au contribuit experti din intreaga lume, trage un semnal de alarma asupra uriaselor costuri financiare pe care le cauzeaza lipsa masurilor de utilizare sustenabila a resurselor si lipsa promovarii acestui principiu.
Studiul arata importanta ecosistemelor in termeni economici. De exemplu, polenizarea efectuata de insecte inseamna o suma estimata de 153 miliarde de euro anual, la fel cum recifele de corali ar putea aduce oamenilor beneficii de pana la 172 miliarde de dolari in fiecare an.
TEEB mai arata ca stoparea pescuitului excesiv – care in prezent este incurajat in multe tari prin oferirea de subventii industriei pescuitului – si lipsa unei legislatii severe ar conduce la cresterea stocurilor de peste marin cu circa 50 miliarde de dolari anual.
Tari precum India si Brazilia iau deja masuri de adoptare a directiei TEEB, a declarat Nick Nuttall, purtator de cuvant al UNEP. Si Uniunea Europeana sustine proiectul TEEB. “Comisia Europeana a sprijinit directia TEEB de la inceput si va continua sa o urmeze si sa ia in considerare tot ce va fi adoptat la Nagoya”, a declarat Janez Potocnik, Comisarul European pentru Mediu.