Pierderea biodiversitatii, pretul adaptarii la schimbarile climatice

Incercarile oamenilor de a se adapta si de a reduce efectele schimbarilor climatice ar putea adanci efectele directe ale incalzirii globale asupra ecosistemelor, potrivit „The Ecologist”.

Cel mai mare impact al schimbarilor climatice ar putea fi chiar reactia umana fata de acest fenomen, arata un studiu realizat de un grup de conservationisti americani.

Biocombustibilii, mari consumatori de terenuri

Energia regenerabila este o parte esentiala in fiecare strategie nationala de reducere a emisiilor, inclusiv promovarea biocombustibililor. Cu toate acestea, cresterea productiei de etanol a dus la pierderea habitatelor care traiau in zonele astazi cultivate. De asemenea, cresterea cererii pentru ulei de palmier, folosit si pentru biocombustibil, alimenteaza defrisarile din sud-estul Asiei.

„Desi ideea potrivit careia transformarea padurilor tropicale in terenuri cu plante pentru biocombustibili a fost combatuta, reducerea emisiilor de dioxid de carbon ramane un pretext pentru extinderea productiei de biocarburanti in habitatele respective”, arata studiul.

Acesta subliniaza si impactul negativ al unor proiecte de energie hidro, cum ar fi Barajul celor Trei Guri din China, care a distrus multe habitate din zona muntoasa a Chinei centrale.

Migratia in masa

Autorii studiului sustin ca reactiile oamenilor fata de schimbarile climatice de-a lungul istoriei au dus la o exploatare crescuta a ecosistemelor naturale.

Actiunile de reconstructie care au urmat tsunam-ului din Oceanul Indian, din 2004, au afectat ecosistemele din Indonezia odata cu extractia necoordonata de nisip si pietris, cu despaduririle si cu amplasarea caselor in mijlocul habitatelor naturale.

De asemenea, migratiile din Burkina Faso care au avut loc la sfarsitul secolului XX din cauza secetei au dus la transformarea a importante suprafete de paduri in terenuri agricole si pierderea a 50% din vegetatia naturala in unele zone.

Autorii studiului sustin ca in statele mai putin industrializate exista riscul ca autoritatile sa fie puse in fata unor decizii dificile si de a alege intre biodiversitate si adaptarea, pe de-o parte, si combaterea schimbarilor climatice, de cealalta parte.

„Clima se schimba deja, iar guvernele si oamenii implementeaza deja masuri pentru a reduce emisiile si, intr-o masura mai mica, pentru a se adapta la o noua lume. Trebuie insa sa ne asiguram ca actiunile noastre nu compromit biodiversitatea si ecosistemele de care depinde societatea”, concluzioneaza autorii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri