Pierdem anual peste 6 trilioane de dolari, din cauza degradării solului

Degradarea solului afectează fertilitatea și capacitatea sa de regenerare, producția agricolă, calitatea aerului și a apei, dar și capacitatea de auto-reglare a climei. Pentru a contracara efectele acestui fenomen, guvernele lumii cheltuie anual între 6,3 și 10,6 trilioane de dolari, echivalentul a 10-17% din produsul global brut, conform unui raport al inițiativei globale The Economics of Land Degradation.

09_16_sol_lead

Cele mai afectate de acest fenomen sunt comunitățile rurale, care practică o agricultură de subzistență și depind de fertilitatea solului. Peste o treime dintre oamenii acestor comunități (1,4 miliarde) locuiesc în zone nefavorabile practicării agriculturii. În plus, sunt afectați de secetă, a cărei frecvență s-a dublat din 1970 și până în 2000.

În aceste condiții, specialiștii avertizează că aproximativ 50 de milioane de oameni ar putea fi forțați să emigreze din cauza degradării solului, în următorii 10 ani.

Degradarea solului nu afectează numai agricultura

După oceane, solul are cea mai mare capacitate de a absorbi dioxidul de carbon. În același timp, exploatările agricole sunt pe locul al doilea în ceea ce privește cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră. Prin urmare, eforturile pentru stoparea degradării solului ar putea avea un beneficiu dublu.

„Managementul adecvat al terenului agricol și forestier e cel mai ieftin mod de a reduce încălzirea globală. Majoritatea acțiunilor care trebuie întreprinse nu presupun costuri sau investiții majore de capital și, uneori, pot fi chiar profitabile pentru societate.”, se arată în raport.

În acest moment, exploatăm 60% din suprafața de pământ de pe glob. Industria agricolă folosește mai bine de jumătate din acest teren.

Specialiștii estimează că o treime din terenul arabil e afectat de degradare și deșertificare. De asemenea, spun că s-ar putea obține venituri de până la 75,6 trilioane de dolari anual, dacă guvernele ar investi serios în stoparea fenomenului. În plus, eforturile lor ar contribui la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate agreate la nivel global.

09_16_sol_todo

 

Citește și:

Solul planetei s-ar putea degrada complet peste 60 de ani

NASA avertizează: O mega-secetă, cum nu s-a mai văzut în 1.000 de ani, va lovi SUA

Seceta pedologică moderată până la extremă va afecta suprafețe agricole extinse din România

spot_img

Ultimele știri