Piata certificatelor de carbon poate ajunge la 70 miliarde de dolari in 2007

Piata comercializarii emisiilor de carbon ar putea atinge valori de 60 pana la 70 de miliarde de dolari anul acesta, a declarat luni Andrei Marcu, presedinte al International Emissions Trading Association (IETA).

Andrei Marcu a spus ca o cifra oficiala va fi lansata anul viitor, dar se asteapta ca activitatea de pe piata emisiilor de carbon sa atinga cote de peste 60 de miliarde de dolari in 2007, pe baza estimarilor facute pe parcursul acestui an.

"Aceste cifre sunt substantiale si arata ca adoptarea unei piete a gazelor cu efect de sera este un adevarat succes", a declarat Andrei Marcu pe marginea discutiilor de la Bali privind incalzirea globala.

Mare parte a acestei sume provine de pe piata de carbon a Uniunii Europene (EU ETS). Si piata creditelor pentru tarile in curs de dezvoltare este asteptata sa se dubleze, a afirmat Dirk Forrester, membru al Natsource, companie care se ocupa cu managementul profitului de pe urma emisiilor si energiilor regenerabile.

In baza Mecanismului de Dezvoltare Curata (CDM), din cadrul Protoculului de la Kyoto, natiunile poluatoare bogate pot plati pentru programe de dezvoltare in tari sarace, dobandind astfel credite care sa le permita emisii peste cotele stabilite.

Astfel, numai in 2006, au fost comercializate credite in valoare de 5 miliarde de dolari. Totusi, investitorii si natiunile in curs de dezvoltare sunt de parere ca piata trebuie sa creasca.

Ambele parti cred ca piata ar putea primi un impuls in urma propunerilor pentru simplificarea sistemului de aplicare CDM, permitand unui ansamblu de proiecte mai mici sa formeze pachete atragatoare pentru investitorii aflati in cautarea unui numar mare de credite.

Mai multi investitori

Cresterea valorii planificate a comercializarii de emisii provine din trei surse, de pe piata europeana (EU ETS), din extinderea structurii CDM si a gamei de proiecte permise sub aceasta structura, dar si de pe urma unui aflux de fonduri in aceasta piata din ce in ce mai populara.

"Proiectele sunt sustinute de atat de mult capital, incat cred ca multe dintre aceste proiecte exista datorita implicarii din ce in ce mai mari a investitorilor pe aceasta piata", a spus Lee Solsbery, membru in consiliul director al IETA.

Totusi, acesta priveste catre un viitor nesigur al pietei de carbon, dupa ce tintele propuse de catre Protocolul de la Kyoto vor expira in 2012. Exista teama obstructionarii dezvoltarii acestei piete.

"Nu poate exista o crestere continua a pietei, pana cand nu vom detine acordurile necesare post-2012. Dozarea actiunii luate pentru lupta cu incalzirea globala ar putea destabiliza piata comercializarii emisiilor de carbon", a adaugat Lee Solsbery.

Foto: treehuger.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri