Piața autoturismelor ”verzi” s-a decuplat de la Rabla. Peste 400 de mașini electrice și hibride, cumpărate în T1

Chiar dacă programele Rabla și Rabla Plus încă nu au devenit operaționale, segmentul pieței auto ocupat de autoturismele “ verzi “ – electrice și hibride – își continuă creșterea de anul trecut, înregistrând, în primele trei luni ale lui 2017, o cotă de 1,7% din total piață potrivit datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Piața autoturismelor electrice

Chiar dacă volumele sunt foarte mici, creșterile sunt importante (cele electrice +310%, iar cele hibride +215,5%) și arată faptul că există un potențial important de creștere al acestei categorii de autoturisme ce merită stimulat, așa cum se procedează și în multe alte state europene”, spun reprezentanții APIA.

Astfel, în primele trei luni ale anului curent, au fost cumpărate peste 40o mașini electrice și hibride. BMW conduce topul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, cu 14 unități, urmată de Mercedes-Benz, 8 unități, Audi, 6 unități, Volkswagen, 4 unități, Volvo, 3 unități și Porsche, 2 unități.

Toyota își păstrează poziția de lider pe segmentul hibridelor. Din inaurie și până la fnualul lunii martie, marca a vândut în România 328 de unități. La mare distanță este clasată Lexus, 32 de unități, Kia, 3 unități, Land Rover, o unitate, Mercedes Benz, o unitate, Ford, o unitate.

În privința comercializării mașinilor ” verzi ”anul 216 s-a remarcat prin dublarea volumelor, respectiv 1.183 unități față de 496 unități în 2015. De asemenea, se observă faptul că numărul autoturismelor electrice (BEV, EREV, PHEV) s-u triplat (237%) comparativ cu anul 217 (167 unități în 2016, 46 unități în 2015).

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, au fost aprobate, prin Ordin de Ministru, la sfârșitul lunii aprile, acestea urmând să fie publicate în Monitorul Oficial.

Prima de casare prevăzută în programul Rabla Clasic pentru autoturisme mai vechi de 8 ani este de 6.500 lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2/km. La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, și un ecobonus de 1.000 lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km.

Suportul pentru achiziționarea mașinilor electrice nu este condiționat de casarea unui autovehicul uzat

Cât privește participarea populației la programul Rabla Plus, aceasta nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Astfel, cei care vor să-și achiziționeze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

De asemenea, cele două programe pot fi cumulate, astfel încât o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziția unui autovehicul electric pur/electric hibrid, cât și de prima de casare acordată prin Rabla CLASIC, doar în situația în care beneficiarul casează și radiază un autoturism mai vechi de 8 ani.

spot_img

Ultimele știri