Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ghetarii pot provoca pagube de 28.000 miliarde de dolari in orasele de coasta

Inundatiile din peste o suta de mari orase de coasta provocate de topirea ghetarilor ar putea provoca pagube de pana la 28.000 de miliarde de dolari in 2050, potrivit unui studiu realizat de World Wide Fund for Nature (WWF) publicat luni, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Daca temperatura va inregistra o crestere intre 0,5 si 2 grade pana in 2050, este posibil ca nivelul marii sa creasca cu o jumatate de metru, provocand importante pagube financiare", a explicat responsabilul cu probleme de clima si energie din cadrul WWF Elvetia, Ulrike Saul.

Un astfel de scenariu privind cresterea nivelului marilor ar provoca pagube de pana la 28.000 de miliarde de dolari (18.840 de miliarde de euro) in cele mai importante 136 de orase-port ale lumii, releva studiul la care a participat compania germana de asigurari Allianz.

"Daca politicile actuale in materie de protectie a mediului nu se modifica, este mai probabil sa inregistram o crestere de 2 grade in 2050", a insistat Saul.

Coasta de nord a Statelor Unite este o regiune care ar trebui sa fie "supraproportional" afectata de nivelul marii, care ar putea astfel sa creasca cu inca 15 centimetri fata de media la nivel mondial. La New York, "o crestere a nivelului marii ar putea fi agravata de o crestere a frecventei si gravitatii furtunilor si uraganelor", continua studiul.

Asociat ridicarii nivelului marii, un uragan de categoria 4 care loveste acest oras ar putea genera in 2050 pagube materiale de peste 5.000 de miliarde de dolari, fata de 1.000 de miliarde la ora actuala, potrivit WWF.

"Acesta este motivul pentru care trebuie sa facem tot posibilul ca sa impiedicam o crestere a temperaturii mai mare de doua grade fata de temperaturile preindustriale", avertizeaza unul dintre directorii WWF Elvetia, Walter Vetterli.

Pentru a atinge acest obiectiv, tarile industrializate vor trebui sa isi reduca emisiile de dioxid de carbon cu 40 la suta pana in 2020, estimeaza organizatia, cerand guvernelor care vor participa la summitul ONU privind clima din decembrie, de la Copenhaga, sa adopte "un acord ambitios si coercitiv" care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, ce va expira in 2012.

Foto: realestatesizzle.com

spot_img

Ultimele știri