Comitetul de Bazin Somes-Tisa a avizat, miercuri, planul de management al spatiului hidrografic aferent Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST), care se incadreaza in Planul National de Management al Romaniei, parte a Planului Districtului Hidrografic al Dunarii, informeaza Agerpres.
Purtatorul de cuvant al DAST, Cristina Vadan, a precizat ca documentul este instrumentul principal in ceea ce priveste gestionarea calitativa a resurselor de apa pentru urmatorii sase ani. Planul pentru bazinul Somes-Tisa contine atat presiunile asupra corpurilor de apa, masurile legate de mediu si buna gospodarire a resurselor de apa si a fost elaborat de specialisti ai DAST si definitivat in baza unor consultari publice cu institutii si organizatii cu obiective similare.
Planul are in vedere forme variate si complexe de poluare, iar masurile pentru combaterea acestora au fost stabilite in corelare cu proiectele existente pentru realizarea infrastructurii de apa promovate la nivelul institutiilor si agentilor economici.
Pe durata sedintei Comitetului au fost abordate si teme legate de rolul autoritatilor publice in accesarea fondurilor pentru crearea unei infrastructuri de canalizare-epurare. "Aveti sanse mai mari daca depuneti proiecte in parteneriat, iar optimizarea costurilor este principalul argument in acest sens. Specialistii institutiei noastre va pot asigura indrumarea tehnica necesara", a spus directorul tehnic al DAST, Ioan Rosu.
La intalnire au luat parte reprezentanti ai institutiilor de mediu, ai autoritatilor publice locale, utilizatorilor de apa, organizatiilor non-guvernamentale si ai mediului de afaceri din cele cinci judete arondate DAST, respectiv Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu Mare si Salaj.