Geanina Corondan este o prezenta permanenta a "peisajului eco" din Romania. Vedeta recicleaza, consuma doar apa de la robinet si prefera bicicleta in locul masinii. Astazi, prezentatoarea TV este pregatita sa preia stafeta de la fostul europarlamentar Magor Csibi intr-un experiment care ii va pune la incercare latura eco.
Interviu de Alina Coldea
alina.coldea@green-report.ro
Ce masuri pentru a va “ecologiza” stilul de viata ati luat?
Chiar de maine intru intr-un proiect eco – Experimentul Caveman. Preiau stafeta de la Magor Csibi, iar totul va fi chiar foarte strict: fara TV, fara masina de spalat sau frigider. Nu cred ca va fi foarte greu pentru ca sunt obisnuita cu asta.
V-ati eficientiza energetic casa, cu panouri solare de exemplu?
Da, as face tot ce tine de mine. In primul rand sa fie totul curat si sanatos. E cu totul altceva cant te alimentezi cu energie din panouri solare.
Consumati produse bio, produse locale?
Consum pe cat posibil produse aduse din curtile cunoscute, din gradinile pe care le-am vizitat, miere de la producator. Ma mai uit, e drept, cand scrie “bio” pe produs, si le prefer pe acestea.
Colectati selectiv?
Da! Colectez selectiv si astazi am vrut sa arunc hartia, dar nu aveam. Am vazut si ca tomberonul de plastic era plin, nu stiu cat de des le ridica. Dar eu ma pregatesc: am punga de hartie, cea de gunoi menajer, deci eu colectez selectiv!
Ce fel de apa consumati?
Eu consum doar apa de la robinet, dar o fierb si imi fac ceai. De cand m-am nascut doar apa de la robinet am consumat. Mai aveam din cand in cand apa minerala, pentru ca parintii mei cumparau.
Aveti masina? V-ati cumpara una eco?
Teoretic nu mi-as cumpara in viata mea nicio masina. Nu merita sa dai banii, nu e o investitie. Daca forurile care conduc diverse institutii, cum e RATB-ul, ar pune niste linii speciale si ar regla totul la secunda, cum e in alte locuri, in alte tari, atunci m-as uita pe table si as vedea cand vine autobuzul, sau as lua metroul, dar noi, din nou, nu avem reteaua pe toata suprafata Bucurestiului, cum e in alte tari. Acolo directorii, oamenii care au functii importante, prefera transportul public. De ce sa stau ore in sir sa ma parchez?
Este bicicleta o alternativa pentru romani? Sunteti de parere ca biciclistii au destule facilitati?
Da, dar numai cu ajutorul celor care reglementeaza. Pentru ca asa, daca nu are prioritate biciclistul, daca nu are niste facilitati, va fi numai un sport extrem.
Ce parere aveti despre vedetele care se promoveaza ca ecologisti?
Daca au argumente clare, le simpatizez. Daca nu, si e doar o “sforaiala”, doar sa ne facem poza cu o bicicleta, parca as denunta demagogia si dorinta de a aparea cu orice pret. Pana la urma si prietenii lor pot sa spuna daca se intampla anumite lucruri sau nu.
Ce parere aveti despre pretul unei “vieti eco”? Se compenseaza costul destul de mare al alimentelor bio cu economiile facute la energie?
Nu stiu. Daca fiecare om face ceva poate ca merita investitia. Si poate ca noi, romanii, ne-am putea planta fiecare cate ceva nu ne-ar mai trebui sa cumparam toate “facaturile” lor, care se numesc bio. Pe de alta parte, suntem si lenesi: “daca e la magazin si e bio, mai bine dau un ban in plus si cumpar patrunjelul bio”.
La ce ati renunta cel mai usor/ cel mai greu pentru a fi mai eco?
Cel mai greu va fi acum sa renunt la filme, pentru ca nu ma voi mai putea uita la televizor pe durata Experimentului Caveman. Dar e bine ca voi citi in timpul acesta.
Eu am mai stat fara frigider pentru ca am vrut eu sa fiu “mai cu mot” si am reusit. M-am disciplinat si imi cumparam doar ce mancam in ziua respectiva. Mancam totul proaspat, nu mai aruncam mancare, pentru ca de multe ori frigiderul e un depozit. Pui ce ai in el si dupa aceea le arunci. Apoi mi-am cumparat un frigider foarte mic. Nu depozitez multe si nu consuma mult. Poate ca acest proiect ma va convinge sa adopt un alt stil de viata.
In rest, sunt mai accesibile mersul pe jos si cu bicicleta, cel mult mijloace de transport in comun, iar pe distante mari doar tren sau autobuz.
Vi se pare ca i-ati influentat pe cei din jur?
Da, sa stii ca da. Pe multi prieteni de-ai mei i-am influentat pentru ca petrecem mult timp impreuna si se mai prinde si de ei. Iar fiindca mai si scriu despre asta, iar acum cu proiectul Caveman voi avea un dialog cu utilizatorii de internet, tot timpul am legaturi si cu oameni pe care nu ii cunosc, dar cu care schimb idei.
Ce parere aveti despre summit-urile in care se negociaza un acord global de mediu (pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon)?
Mi se pare ca sunt bune, dar am senzatia ca oamenii aceia doar cu asta se ocupa, deci cred ca nu au job-uri. Asta ar trebui a fie o chestie voluntara. Trendurile pe care le dau ei pe mine ma enerveaza, iar noi suntem niste papusele dresate sau manipulate frumos, intr-un teatru de papusi. Lucrurile acestea trebuie sa vina de la noi.