Gazeta de SudL: Zoo e pe duca

Reconstructia Gradinii Zoologice din Craiova nu poate incepe din cauza ca Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National nu si-a dat avizul. Casa animalelor din Parcul „Nicolae Romanescu“ functioneaza fara autorizatie de mediu, primaria avand termen anul 2009 pentru reorganizarea acesteia, conform reglementarilor in domeniu.

Ministerul Culturii a blocat reorganizarea Gradinii Zoologice din Craiova, refuzand sa-si dea avizul, necesar conform legii, fiindca gradina se afla in incinta unui monument istoric de categoria A – Parcul „Nicolae Romanescu“. Dupa primele negocieri se pare ca aparatul guvernamental nici nu are de gand sa-si schimbe pozitia, ceea ce ar insemna disparitia Zoo: daca pana in 2009 nu este reconstruit dupa normele de mediu, tarcul trebuie desfiintat.

„Gradina Zoologica nu este nominalizata intre monumentele istorice clasate din Parcul «Romanescu», cod LMI-2004 DJ-II-a-A-07924, acesta (probabil aceasta, gradina – n.r.) fiind o realizare recenta, inadecvata conceptiei originare, de «parc romantic» (lipsa virgula – n.r.) a arhitectului Fr. Redont (noi stim de E. Redont – n.r.)“, se arata in adresa 2.168 din 1 iunie 2009 a Ministerului Culturii.
 
„Avand in vedere suprafata insuficienta de teren, improprie functionarii corespunzatoare a unei gradini zoologice, recomandam stramutarea acesteia pe alt amplasament (stramutare inseamna mutare pe alt amplasament – n.r.), adecvat acestei functiuni“, isi mai dau arhitectii Culturii cu parerea. „Le-am explicat celor de la Cultura ca suprafata este aceeasi, nimic nu se modifica in privinta regimului juridic al terenului, insa acesta este raspunsul. Noi suntem conditionati de normele de mediu. Daca nu le respectam, nu vom primi autorizatia de mediu, iar fara autorizatie in 2009 gradina dispare“, a spus arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta a mai afirmat ca nu s-a gasit alt loc pentru construirea Zoo, ministerul nefiind de acord nici cu mutarea gradinii in Lunca Jiului, nici in marginea Parcului „Romanescu“.
 
Autoritatile din Craiova sustin ca reconstructia gradinii inseamna amenajarea habitatului pentru fiecare specie dupa regulile europene, atat ca suprafata, cat si ca arhitectura. Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, Ion Petre, spune ca, in cazul reamenajarii, vor fi pastrate aproape toate speciile, nu insa si ca numar de exemplare. „Conform studiului de fezabilitate, reactualizat anul trecut, pot fi pastrate exemplare din toate speciile care exista la Zoo, dar nu toate exemplarele fiindca nu este loc“, a afirmat Petre. Lucrarea este evaluata la 2,5 milioane de lei, din care 75% ar putea fi suportat de guvern.

Jivinele, culturalizate sau ingrijite?

Clasificarea Zoo si spatiul insuficient alocat acesteia nu sunt insa singurele nemultumiri ale arhitectilor de la Cultura. Acestia mai arata in adresa 2.168 din 1 iunie ca documentatia trimisa de primarie, respectiv studiul de fezabilitate, in 11 mai 2009 nu este completa. Lipsesc marcarea amplasamentului gradinii zoologice si a monumentelor clasate pe planul de situatie al parcului; planul de situatie al gradinii si desfasurari/sectiuni caracteristice, in relatie cu monumentele istorice existente; prezentarea propunerilor de amenajare, referatul de specialitate al unui arhitect expert atestat MCCPN in specialitatea urbanism/parcuri-gradini, conform legii; punctul de vedere al Asociatiei pentru Protectia Animalelor.

„Din cate stiu, studiul a fost intocmit conform cerintelor de mediu, nu de cultura, fiindca a fost una dintre conditii. Ce treaba are laboratorul de analize, de pilda, cu monumentul istoric. Or, fara laborator, nu vom obtine niciodata autorizatia de mediu“, a spus arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta a mai aratat ca primaria se straduieste totusi sa faca pe placul Ministerului Culturii, in incercarea de a obtine totusi avizul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri