Gazeta de Sud: Sisteme termosolare, alternativa termoficarii

Craiovenii au inceput sa achizitioneze sisteme de producere a energiei termice din surse regenerabile. Firmele din Banie importa sistemele din Germania, Grecia, China etc. Costurile instalatiilor sunt cuprinse intre 1.000 si 10.000 de euro. La Craiova se va infiinta o fabrica de producere a panourilor solare.

Craiovenii au inceput sa descopere avantajele panourilor termice solare, folosite pentru producerea apei calde menajere si pentru incalzire. Pentru preturi pornind de la 1.000 de euro, iti poti produce apa calda cea mai mare parte a anului, spun patronii din Banie, care distribuie astfel de sisteme. Cele mai pretentioase, dar si calitative sisteme ajung insa si la 10.000 de euro, dar acestea sunt folosite si la incalzirea locuintei. „Avem la vanzare sisteme termice grecesti si germane.

Cele grecesti au preturi incepand de la 1.000 de euro si sunt cele mai simple. Ele cuprind doua panouri solare si un boiler de 160 de litri. Cea mai mare parte a anului, in perioada de primavara – toamna, iti poti prepara singur apa calda menajera. Cele nemtesti sunt produse de firme recunoscute si contin agent tyfokor – de aceea nu necesita golirea pe timp de iarna“, spune Radu Dorobantu, care detine o firma de distributie in domeniu. Sistemele germane au preturi care ajung la 3.200 – 5.000 de euro, dar pachetul complet, cu incalzire centralizata, poate ajunge si la 10.000 de euro. Pentru incalzire, acestea folosesc boilere cu capacitati de 750 – 1.000 de litri. Radu Dorobantu afirma ca in zonele rezidentiale periferice ale orasului, in cartierele de vile, craiovenii s-au dotat cu astfel de sisteme.

„Craiovenii au inceput sa apeleze la aceste sisteme, mai ales cei care se documenteaza permanent asupra surselor regenerabile de energie. Sunt cautate, in special, de cei care isi construiesc case. Cele mai multe au fost instalate la casele din zona Selgros, apoi alte zone periferice, cum ar fi Ford, zona ANL sau cartierul Bariera Valcii“, spune acesta.

Panouri solare produse la Craiova

Alt distribuitor de sisteme termosolare este Dragos Cotarcea. Desi nu vinde prea mult in Craiova, unde piata este abia la inceput, acesta va pune in curand pe picioare o afacere legata de productia autohtona de asemenea sisteme. „Vom incepe in curand sa producem la Craiova panouri solare pe patent nemtesc. Acestea ar fi cu 15 – 20% mai ieftine decat cele aflate in prezent pe piata, aduse din import“, spune Cotarcea.

Potrivit acestuia, la o casa cu trei – patru persoane, costurile unui sistem termosolar de calitate medie pot fi cuprinse intre 2.500 si 3.000 de euro pentru producerea de apa calda si intre 8.000 – si 10.000 de euro – pentru incalzire. De obicei, pentru aceste sisteme se folosesc panourile plate. Cele mai bune performante ale unuii panou solar sunt obtinute prin tuburile vidate. Tuburile sunt vopsite cu substante speciale, care amplifica absorbtia radiatiei soarelui pe metru patrat, de-a lungul unei zile. In functie de tija interioara si materialul folosit, tuburile pot fi conductoare, superconductoare si ultraconductoare. Fiecare are o anumita forta de colectare si de transformare a energiei in apa calda folosita menajer.

In Dolj, se pare ca la nivel de autoritati nu exista un interes sporit pentru achizitionarea de panouri solare subventionate din Fondul pentru Mediu. Conform legislatiei in domeniu, pot beneficia de subventii de pana la 80% din valoarea investitiilor administratiile locale si agentii economici, precum si asociatiile de locatari/proprietari – pentru care aplica primariile. Pentru finantarea proiectelor depuse de catre solicitanti si aprobate in cadrul programului pentru 2009 a fost prevazuta suma de 310.000 lei, din care 210.000 lei – pentru proiectele depuse de unitatile administrativ-teritoriale si 100.000 de lei – pentru cele depuse de operatorii economici.

„Din Dolj, doar Primaria din Simnicu de Sus a depus un asemenea proiect“, spune Cristi Iovan, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj. Primaria din localitate vrea sa foloseasca aceasta sursa alternativa de energie termica pentru sapte locatii, spune inspectorul pe probleme de mediu, Teodora Voicu.

„Avem sase locatii de scoli si sediul primariei. Costurile totale sunt de 600.000 de lei, si speram ca sistemele sa fie functionale pana la sfarsitul anului“, afirma aceasta.

Energia solara constituie una dintre sursele regenerabile de energie, practic inepuizabile. Intrucat resursele naturale ale planetei sunt in scadere drastica, specialistii incearca sa gaseasca alternative.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in sase ore in deserturi se produce mai multa energie solara decat toata energia folosita de populatia intregului Glob in decurs de un an. Calculele specialistilor au aratat ca o investitie a guvernelor de 54 de miliarde de euro in urmatorii zece ani ar fi suficienta pentru a transforma energia solara a Saharei intr-un proiect atractiv si viabil pentru investitorii privati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri