Gazeta de Sud: Si plantele comunica

Plantele au si ele propriile secrete de comunicare, prin intermediul carora le putem controla cresterea, putem indeparta parazitii si insectele periculoase. De asemenea, putem recunoaste eventualele semnale de alarma lansate de plantele care traiesc in mediile poluate.

Aceasta este teoria sustinuta de doua echipe de cercetatori din Italia. De exemplu, acestia afirma ca este posibil sa controlam cresterea unei plante, astfel incat sa avem radacini care se dezvolta mult mai bine sau frunze mai mari. Aceasta este parerea Sabrinei Sabatini, unul dintre cercetatorii participanti la studiu, care a descoperit ca dezvoltarea plantelor este controlata de doi hormoni numiti auxina si citochinina.

„Primul dintre acestia activeaza diviziunea celulara, iar cel de-al doilea o blocheaza“, a explicat specialista, precizand ca aceste substante sunt de fapt „regizorii“ care controleaza dezvoltarea celulelor staminale, care la plante se reinnoiesc permanent, determinand o noua crestere a frunzelor si a ramurilor.

Mesaje de urgenta

In acelasi timp, cercetatorii italieni afirma ca in interiorul plantelor pot fi transmise o serie de semnale de avertisment de la partile care au suferit o agresiune catre cele care nu au fost inca afectate, astfel incat acestea sa se poata apara. De exemplu, s-a constatat ca, atunci cand frunzele unei plante sunt atacate de o insecta, celelalte frunze incep sa emita substante neagreate de insecte si care le determina sa se indeparteze.

In ciuda faptului ca nu s-a demonstrat inca in mod clar ca plantele pot comunica, exista insa o serie de dovezi care sprijina aceasta teorie. Una dintre ele este cea conform careia o planta parazita, cum este cuscuta, incearca sa se prinda de tulpina altor plante. Daca acestea nu vor sa o „gazduiasca“, ele emit o serie de substante care pur si simplu „o descurajeaza“. In plus, specialistii afirma ca plantele pot comunica si cu organisme diferite, cum ar fi insectele.

Nu doar frunzele, ci si florile, cum este cazul lamaiului sau al trandafirului, emit un anumit tip de molecule, in cazul in care insecta este „buna“, drept „polenizator“. Daca insecta este erbivora si le devoreaza florile, plantele emit molecule pentru a o indeparta, acestea fiind atat de eficiente incat sunt folosite in lupta biologica impotriva parazitilor. Alteori, plantele agresate de insecte erbivore emit semnale cu ajutorul carora isi mobilizeaza „garzile de corp“, adica insecte pradatoare care se hranesc cu suratele lor erbivore.

„La taclale“ cu o doamna

Paralel cu studiul cercetatorilor italieni, specialistii britanici si-au propus sa confirme si stiintific faptul ca, daca aud glas omenesc, plantele cresc mai bine. Si pentru ca munca lor sa fie completa, oamenii de stiinta britanici au vrut sa afle daca este mai eficienta vocea unei femei sau a unui barbat. Rezultatele studiului au fost clare. Plantelor le place mult mai mult sa fie rasfatate de o voce feminina. Dovada stau cei cinci centimetri in plus cu care au crescut plantele care „au stat de vorba“ cu femei, fata de „suratele lor“, care s-au delectat cu vocea unui barbat si care au crescut cu doar un centimetru si jumatate. Specialistii nu au putut identifica motivele care stau la baza acestui fenomen.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri