Prefectura Dolj, sub conducerea lui Eugen Georgescu, a intocmit un studiu al metodelor prin care ar putea fi rezolvata problema cainilor comunitari in Craiova si in judet. O prima metoda identificata de prefectul Georgescu este solutia-miracol sau masura-soc: la Los Angeles, autoritatile au impuscat intr-o noapte toti maidanezii, iar la Londra, regina a scos intr-o noapte armata pe strazi si a impuscat toti cainii fara stapan.
Din studiul privind problema cainilor comunitari, initiata de prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a rezultat un dosar de un centimetru si jumatate grosime. „Obiectivul acestei cercetari a fost in conformitate cu rezultatul urmarit, adica am dori sa nu mai existe pe strada caini vagabonzi“, a declarat Georgescu in cadrul unei conferinte de presa organizate vineri. Cu delicatetea-i binecunoscuta, prefectul a atras atentia presei asupra faptului ca, in ceea ce priveste problema cainilor comunitari, „am deschis-o si eu in discutii in alta conferinta de presa, care a fost mai altfel aratata decat m-am exprimat“. Din acest motiv, in cele ce urmeaza vom reda declaratiile prefectului Georgescu exact cum au fost inregistrate, fara corectarea micilor dezacorduri in exprimare care, de obicei, sunt puse pe seama emotiilor in fata camerelor video.
Care sunt serviciile pe care cainii maidanezi le pot face comunitatii?
Adevarata cauza a problemei cainilor comunitari s-ar gasi in actuala lege privind protectia animalelor, potrivit prefectului de Dolj. „Iata ce spune articolul 2 din lege: gestionarea populatiei canine pe teritoriul Romaniei se reglementeaza prin lege speciala. Dar tot in aceasta lege, care a fost modificata, la articolul 7, vestitul articol: este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. In acest moment, aceasta lege se aplica decat cainilor care au detinatori.
Prin extensie, s-a ajuns la cainii comunitari pentru ca aici exista si sanctiuni, si infractiuni pentru detinatorii de caini. Cainii comunitari nu au stapan, asa ca ar trebui completata legislatia cu aceasta lege speciala, gestionarea populatiei canine fara stapan pe teritoriul Romaniei“, a declarat Eugen Georgescu.
„Ce trebuie sa ne atraga mai mult atentia este faptul ca numarul oamenilor muscati de cainii maidanezi, mutilati sau chiar omorati este in crestere. Cresterea sensibila a incidentelor care nelinistesc populatia arata ca regulile existente sunt fie imprecise, fie prea liberale in anumite cazuri si este necesar sa fie reformulate. Exista avantaje sau dezavantaje in ceea ce priveste mentinerea acestor caini pe strada. Aici ne punem problema care sunt serviciile pe care cainii maidanezi le pot face comunitatii. Trebuie sa ne dam un raspuns la aceasta intrebare“, a mai spus Georgescu.
Patru metode, deci patru!
Solutia problemei cainilor comunitari ar trebui sa vina cu sprijinul comunitatii. „Nu trebuie sa ne bazam pe principiul care tipa mai tare are si dreptate. Noi am identificat mai mult metode pe care o sa le supun atentiei celor indreptatiti. Este vorba de masura-soc, prima, solutia-miracol pe care alte state din lume si din Europa au folosit-o. La Los Angeles, autoritatile au impuscat intr-o noapte toti cainii. La Londra, regina a scos intr-o noapte armata pe strazi si a impuscat toti cainii fara stapan. La masuri de acest gen se recurge uneori, la aceste masuri recurg si victimele. Ati vazut si dumneavoastra ca in municipiul Craiova au aparut si caini otraviti. Aceasta este masura pe care o ia fiecare cetatean care nu isi vede auzita problema pe care o are“, a declarat Eugen Georgescu. Prefectul a tinut sa sublinieze ca aceasta prima metoda de rezolvare a problemei nu se poate aplica.
„In judetul nostru aceasta solutie nu ar fi posibila de aplicat pentru ca nu avem evidenta si nici posibilitatea de a strange toti acesti caini. Totodata, prin eliminarea partiala s-ar crea spatii libere care ar duce la dezvoltarea altora din alte localitati. De asemenea, se va crea loc liber si vor ajunge animale“, a spus prefectul.
Intrebat ulterior care sunt si celelalte solutii, Georgescu a completat: „Va mai fac citire o data. Este evident ca nu exista o solutie-miracol pentru aceasta problema, din cauza asta si citesc, ca sa nu dati o interpretare gresita. Masuri-soc, solutie-miracol nu exista. Doi: integrarea cainilor in comunitate. Trei: lege privind protectia animalelor concreta, care sa ne protejeze si pe noi, si pe animale. Si plan de masuri la nivel de comunitate locala. Avem propuneri pentru toate, ce trebuie sa cuprinda un plan de masuri, trebuie sa inchidem tomberoanele, trebuie sa evitam migrarea cainilor dintr-o parte intr-alta, sa-i identificam pe cei care sunt bolnavi. Sunt mai multe propuneri. Toate acestea trebuie analizate impreuna cu factorii de resort. Noi ne-am indeplinit conditia. Am si subliniat ceva aici: avem si caini agresivi si, in ultima perioada, ati vazut si dumneavoastra ce s-a intamplat. Ingrijitorii acestora, si pe unii i-am vazut si eu, invoca cel mai adesea scuze de genul animalul e animal, cainele isi apara teritoriul, nu animalul a fost de vina“.
Mai multi bani pentru caini decat pentru persoanele cu handicap
Prefectul Eugen Georgescu a prins in studiul efectuat o serie de argumente privind gravitatea problemei cainilor comunitari. In 2008, s-a inregistrat un numar de 1.620 de persoane muscate de caini. 36 dintre acestea au fost internate si tratate cu ser antirabic. Costul total al vaccinurilor utilizate acum doi ani a fost de 51.601 lei. In 2009, un numar de 1.713 persoane s-au prezentat la cabinetul medical dupa ce au fost muscate de caini. 554 dintre acestea au avut nevoie de cate trei-cinci doze de vaccin fiecare. 32 de persoane au necesitat internare si tratament cu ser antirabic. Costurile vaccinurilor in 2009 au fost de 77.969 de lei.
„Intretinerea unui caine maidanez ajunge la 1.000 de euro pe an“, a spus prefectul Georgescu, facand referire la proiectul de lege a protectiei animalelor al lui Iulian Urban, respins de Senat. „Un alt senator al Romaniei a declarat ca sumele pe care le primesc anual persoanele cu handicap care nu au nici o sursa de venit sunt mai mici decat cele care revin cainilor comunitari. Vom face propunerile necesare cu cele patru variante, le vom propune sa vedem daca vom obtine si sprijinul parlamentarilor din Dolj si vom obtine si avizul guvernului pentru o astfel de lege“, a adaugat prefectul.