Gazeta de Sud: Lustru la un parc „de aur“

Reamenajarea gradinilor publice si a Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova se dovedeste un proiect delicat al municipalitatii. Licitatia pentru proiectare a fost prelungita cu o luna, dupa ce ofertantii au cerut informatii suplimentare.

Conform declaratiei oficiale a Primariei Craiova, decizia de decalare a termenului licitatiei pentru proiectarea reamenajarii parcurilor a fost luata „urmare a vizitarii amplasamentelor pe 19.01.2010, precum si a numeroaselor solicitari de clarificari ale operatorilor economici interesati“. In traducere, posibilii ofertanti au solicitat refacerea documentatiei fiindca obiectivele sunt mult mai complexe decat fusesera prezentate.

„Ni s-au solicitat o serie de clarificari si vechile planuri ale parcului si gradinilor, asa incat s-a decis decalarea termenului pentru ca operatorii interesati sa-si poata construi ofertele“, a spus arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Asa se face ca la o luna de la afisarea documentatiei, pe site-ul licitatiei au aparut sute de planuri, poze si clarificari.

Spre exemplu, unul dintre pachetele de studii, expertize si proiecte la care se va angaja castigatorul licitatiei este cel de reamenajare a Parcului „Nicolae Romanescu“, lucrare urbanistica al carei proiect a fost medaliat cu aur la Paris in 1900. Iar interventiile la care trebuie sa faca referire aceste studii nu sunt deloc putine: „plantarea de specii de arbori si arbusti prezentati in planurile lui Redont astfel incat sa se pastreze caracterul romantic al parcului; gazonare peluze, platbande prin insamantare cu amestec de seminte gazon si/sau gazon rulou; reamenajare cascade si caderi apa existente; igienizare (decolmatare) lacuri amonte si aval de lacul mare; montare banci, cosuri de gunoi etc., nivelare si intindere pamant vegetal si decopertare de surplus de pamant nefertil si degradat in urma analizelor de sol; refacerea fostelor poienite, precum si a suprafetelor acoperite cu gazon ce marginesc salba de lacuri; reamenajarea zonei de agrement si a pontonului existent langa Debarcader; montare sisteme de irigare automata; montarea de tasnitori cu apa potabila cu model fonta tip anii 1930-1940; reamenajarea cismelelor existente; realizare retele de drenuri; realizarea unui sistem de iluminat arhitectural acolo unde nu exista; reamenajarea aleilor pietonale; reamenajarea intrarilor in parc si a imprejmuirii etc.“

In proiectul de reamenajare a parcurilor si gradinilor, pentru care Primaria Craiova solicita finantare nerambursabila, mai sunt incluse: Gradina Sfantul Dumitru, Gradina Mihai Bravu, Gradina Mures, Gradina Crizantemelor si Gradina Rovine (parculetul).
 

spot_img

Ultimele știri