Gazeta de Sud: „E dezastru cu gunoaiele!“

Cele patru gropi de gunoi ale comunei Isalnita sunt inca in functiune. Primaria nu are fonduri si nici alternativa pentru inchiderea lor. Desi administratia a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu pentru ca nu a respectat termenul impus de UE, primarul asteapta o minune de la consiliul judetean.

Localnicilor din Isalnita li s-a dus vestea ca sunt buni legumicultori. De cand se stiu, lucreaza pamantul si isi vand legumele in pietele din Oltenia. Mai tot timpul si-l petrec in gradini, in sere, nu stau sa tina evidenta normelor impuse de UE. Prea putini stiu ca de o luna nu mai au voie sa arunce gunoiul la marginea localitatii si ca ar trebui, in aceasta privinta, sa se modernizeze, sa isi adune deseurile menajere in tomberoane pe care o firma de specialitate sa le duca la una dintre cele cinci gropi ale judetului.

A mai incercat primarul sa incheie contracte cu Serviciul de Salubritate din Craiova, dar nici un localnic nu a vrut sa dea bani ca sa-i fie ridicate resturile din gospodarie. Nici mare lucru nu a facut, pentru ca asteapta o minune de la Consiliul Judetean Dolj: si bani, si utilaje, poate si indicatii unde sa duca tonele de gunoaie adunate in cele patru platforme pe care le are comuna. Oficial, acestea sunt inchise, dar localnicii arunca in continuare gunoiul la marginea comunei, la cele patru gropi amenajate cu ani in urma si care acum s-au transformat in munti de resturi.

Termenul lor de functionare, 16 iulie, a trecut, dar nimic si nimeni nu-i constrange pe localnici sa nu mai lase deseurile la marginea comunei, mai ales ca nu au alternativa. Primarul Eugen Balan este depasit de situatie: „E dezastru cu gunoaiele!“. Pentru ca nu a reusit sa scape de mormanele de deseuri, s-a mai ales si cu o amenda de 3.000 de lei de la Garda de Mediu.

Oficial nu este bine

Incercarea de a-i convinge pe localnici ca a venit vremea modernizarii, adica a pubelelor, nu a dat roade. „In localitate rezulta de la gradinarit tone de resturi, cred ca suntem pe al doilea loc dupa Craiova, daca judecam dupa cantitatea de gunoi. Ele (gropile – n.r.) sunt inchise oficial, dar acum nu pot sa pun paznici la ele si nici sa le tasez si sa le acopar cu pamant cum spun normele. Noi aici avem platforme betonate, gunoiul trebuie pus pe pamant. Avem nevoie de utilaje ca sa mutam totul si apoi sa acoperim. Nu stiu unde sa-l caram, ca e foarte mult. Sa vedem ce zic la consiliu. Eu ma gandeam sa-l ducem in Craiova, ca este cel mai aproape. Si acum avem sedinta la consiliu, bine ca mi-am amintit. Poate chiar pe tema asta este“, a spus primarul Eugen Balan.

„Rezultatele“ mai-marelui comunei sunt pe masura actiunilor sau inactiunilor de inchidere a gropilor. Localitatea este favorizata si de asezarea geografica, aflandu-se intre doua localitati, Craiova si Filiasi, care au gropi de gunoi autorizate. Dar primarul din Isalnita ar fi trebuit sa urmeze exemplul celui din Bradesti: sa inchida gropile neecologice in termenul impus si sa incheie contracte cu o firma de colectare a deseurilor menajere. Consiliul judetean nu a alocat nici un leu, iar Consiliul Local Isalnita, dimpotriva, a scos din buget ca sa plateasca amenda catre Mediu.

In continuare, la groapa comunala

Miercuri, pe strazile din Isalnita era pustiu. Mai multa viata era la primarie si la baruri. Ici-colo, cate un batran la poarta. In rest, localnicii trebaluiau prin gradini, multe dintre ele asezate in extravilanul localitatii. Pe Eugen Balan l-am gasit la primarie, nu plecase la sedinta de la consiliul judetean de care si uitase. Ne-a povestit ce greu ii este cu problema gunoiului, dar nu are cum sa-i determine pe localnici sa nu mai arunce resturile la vechile platforme. Isi aminteste ca a mai trecut cu ani in urma printr-o experienta similara, cand a trebuit sa extinda intravilanul comunei. Tone de gunoi au fost mutate atunci si acoperite cu pamant.

Am facut cale intoarsa ca sa „vizitam“ una dintre platformele de gunoi, aflata chiar la intrarea in Isalnita, la doi pasi de o unitate de invatamant. Ar fi fost imposibil sa o ratam, pentru ca se intinde pe cateva zeci de metri patrati si este inalta cat o cladire. Nu este ingradita, nici o avertizare scrisa nu anunta ca oamenii nu au voie sa mai arunce aici resturile din gospodarii. Dimpotriva, ele se insira pana in drum. Alta groapa este situata langa cimitir, in spatele gospodariilor, mai mare si mai intinsa decat prima. Este inchisa? Realitatea arata contrariul. Lucru confirmat si de localnici. Multi dintre ei, cu sacii plini cu resturi dositi dupa poarta, asteapta un moment propice sa faca un drum la una dintre gropile de gunoi. „Le aruncam aici, la groapa. Eu le pun in saci si cand vine baiatul de la serviciu le duce el. Eu nu mai pot, ca sunt batrana si bolnava. Asa arunca toti. Ce sa ne aduca? (intreaba femeia mirata cand aude de pubele – n.r). Ba, maica“, a spus Gheorghita B.

In schimb, Daniela Ispas crede ca ar fi mult mai bine sa scape comuna de gunoaie si de mirosul pe care acestea il degaja. Femeia ar semna un contract cu o firma care sa-i ridice de la poarta deseurile menajere. Alti localnici sustin ca nu au nevoie nici de groapa comunala, nici de containerele vreunui serviciu de salubritate. Ei isi au propria groapa de gunoi in fundul curtii si, pe deasupra, il si incinereaza. Asa ca Uniunea Europeana nu prea are ce sa le impuna. Iar in Isalnita, deocamdata, gunoaiele se arunca oriunde si oricum.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri