Gardianul: Romania, obligata sa inchida 700 de gropi de gunoi pentru a evita infringementul

Aproximativ 700 de gropi de gunoi ce ar fi trebuit inchise pana la 16 iulie functioneaza inca, Romania fiind obligata sa le inchida cat mai repede pentru a evita o eventuala procedura de infringement declansata de Comisia Europeana, care nu a demarat inca procedura in acest sens.

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, ieri, ca edilii au ca termen 31 octombrie a.c. pentru a sista depozitarea la gropile de gunoi neconforme, in caz contrar riscand amenzi de 15.000 lei si chiar dosare penale. “Trebuie sa gaseasca bani pentru a rezolva aceasta situatie. Daca nu, sa puna mana pe lopata!”, le-a transmis Ionescu.

Garda de Mediu a facut, in ultima perioada, controale in 2.133 de localitati unde exista, conform statisticilor, 6.226 de spatii de depozitare pentru deseuri. In urma verificarilor, comisarii au raportat ca circa 4.800 dintre acestea au fost deja inchise si ecologizate, alte aproximativ 500 au sistat depozitarea si se afla in faza de curatare si renaturare, in timp ce aproximativ 700 se afla inca in operare.

Totodata, Ionescu a spus ca la nivel national exista 37 de statii de transfer, 23 de gropi ecologice si alte 168 de depozite neconforme care au termen de functionare pana cel mai tarziu iulie 2017.

Ionescu a anuntat, totodata, ca, dupa ce premierul Boc l-a convocat pentru a-i atrage atentia asupra zonelor unde se arunca necontrolat deseuri, comisarii GNM au recurs la metode extreme, precum pandele de noapte pentru a-i prinde pe cei care abandoneaza gunoaiele ilegal. Astfel, de la finalul lunii august pana in prezent, comisarii au aplicat amenzi de 570.000 lei pentru 12 primarii din tara, dar si 54 de persoane fizice.

Posibile incalcari ale tratatului UE si pe bataluri

In plus, Romania ar putea intra, la inceputul lui 2010, intr-o noua procedura de infringement a Comisiei Europene, pentru incalcarea directivei despre batalurile cu slam petrolier, care ar trebui golite pana la sfarsitul anului. Seful Garzii de Mediu considera imposibila evitarea sanctiunilor, mai ales ca in tara noastra nu exista in prezent echipamentele necesare acestor operatiuni.

"Conform directivei europene in domeniu, batalurile trebuie golite pana la sfarsitul anului 2009. In Romania exista peste 50 de astfel de bataluri, fiecare dintre ele avand o suprafata de 1-2 hectare, majoritatea aflate in proprietatea companiilor de petrol", a declarat Silvian Ionescu.

Potrivit lui, detinatorii batalurilor, printre care a enumerat Petrom, Lukoil, Rafo Onesti, Darmanesti si Suplacu de Barcau, au amanat indeplinirea obligatiilor, desi cunosteau reglementarile in vigoare. Seful GNM a estimat ca sunt necesare investitii intre 50 si 75 de milioane de euro pentru golirea batalurilor din toata tara.

El a criticat si smecheriile care s-au facut pana acum cu batalurile de slam, aratand ca la Suplacu de Barcau, unul dintre acestea a fost preluat de consiliul local, care este nevoit, acum, sa acopere obligatiile poluatorilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri