Gardianul: Nemirschi a fluturat in fata comisiei un protocol cu ANRMAP pe care ministerul nu l-a respectat

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) au declarat ieri ca atacurile ministrului mediului, Nicolae Nemirschi privind nerespectarea unui protocol interinstitutional sunt nefondate.

In plus, au aratat ca insusi Ministerul Mediului nu a respectat obligatiile asumate prin protocol, de a-i informa in legatura cu toate contractele de achizitii publice pentru POS Mediu. “Avem multe protocoale cu Autoritatile de Management ale Programelor Operationale Sectoriale, dar asta nu inseamna ca noi puteam sa protejam autoritatile contractante daca acestea incalcau legea”, a declarat ieri Cristina Traila, presedintele ANRMAP.

Ea a adaugat ca, desi ministerul avea obligatia sa mentioneze in lista de achizitii publice pe POS Mediu toate contractele incheiate, in nici una din listele trimise catre ANRMAP, incepand din decembrie 2008, nu sunt mentionate contractele cu ARS Advertising.

Ministrul Nicolae Nemirschi a declarat, marti, in fata comisiei parlamentare care ancheteaza un contract de 500.000 de euro pe care ministerul l-a dat fara licitatie, ca a respectat in totalitate protocolul, in timp ce ANRMAP l-a incalcat, deoarece trebuiau sa coopereze cu ei atunci cand observau nereguli.

“Si declaratiile protrivit carora riscam corectii financiare mi se par exagerate, avand in vedere existenta acestui protocol”, a adaugat Nemirschi, prezentand deputatilor documentul potrivit caruia ANRMAP, UCEVAP si Ministerul Mediului se angajau sa coopereze in domeniul achizitiilor publice.

ANRMAP sustine ca, daca nici UCEVAP, nici ei nu ar fi luat atitudine fata de neregulile din contractele ministerului cu ARS Advertising, exista riscul ca Romania sa repete experienta Greciei, care in 2004 a pierdut finantari de 9 miliarde de euro, pentru ca a incalcat legislatia privind achizitiile publice.

Proceduri viciate in cazul promovarii POS Mediu

Tot ieri, expertii ANRMAP au apreciat ca Ars Advertising, firma care a primit contractele de publicitate de la Ministerul Mediului pentru promovarea POS Mediu in 2008 si 2009, a subcontractat serviciile pe care trebuia sa le presteze firmei Best Advertising. Relatia dintre Ars Advertising si Best Advertising a fost una de subcontractare, "atat in sensul Legii achizitiilor publice, cat si in sens juridic general", au sustinut acestia.

"Daca cineva castiga un contract si deleaga apoi executia acelui contract catre o alta firma, se numeste, in opinia noastra, subcontractare", a spus Cristina Traila, seful ANRMAP. Vicepresedintele institutiei a adaugat ca procedura nu ar fi fost ilegala, daca era anuntata si inscrisa in documentatia de atribuire. "In mod normal, prin lege subcontractarile sunt posibile, dar trebuie anuntate pentru ca cel care cumpara acele servicii sa stie cine presteaza o anume parte si sa aiba o imagine asupra calitatilor si posibilitatilor acelui subcontractant", a explicat Burada.

Contractele dintre Ministerul Mediului si Ars Advertising au fost incheiate in baza unei "proceduri viciate", motiv pentru care ANRMAP a si decis sa amendeze ministerul, a mai spus vicepresedintele. Reprezentantii autoritatii au adaugat ca, in timpul verificarilor, au observat ca primul contract a fost dat pe criterii “de neinteles”, astfel incat firma castigatoare a fost cea cu oferta cea mai scumpa.

Ulterior, aceeasi firma care a fost insarcinata sa promoveze 4 axe ale POS Mediu pentru un milion de euro a obtinut direct contractul pentru promovarea unei singure axe pentru 500.000 de euro. Ziarul “Gardianul” a semnalat nereguli in contractele de promovare atribuite firmei ARS Advertising din 21 iunie. Trei zile mai tarziu, Parlamentul a decis infiintarea unei comisii de ancheta al carei raport este asteptat la jumatate lunii septembrie.

spot_img

Ultimele știri