Ucraina a sesizat Comitetul pentru aplicarea Conventiei Espoo, acuzand Romania ca incalca obligatiile de mediu prin construirea unor canale navigabile interioare in Delta Dunarii. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti considera asemenea acuze neintemeiate.
In perioada 16-17 septembrie, Comitetul de aplicare a Conventiei Espoo se intruneste la Geneva, unde va analiza si plangerea contra Romaniei, pe care Ucraina a depus-o pe data de 6 martie 2009.
“Fata de aceste simple alegatii, fara baza reala, delegatia romana va informa Comitetul de Implementare asupra faptului ca Romania nu construieste in realitate nici o cale navigabila interioara in Delta Dunarii si ca nu intentioneaza implementarea unui astfel de proiect, asa cum sustine Ucraina”, se arata intr-un comunicat al MAE.
Sigur, ceva-ceva tot este adevarat, fiindca pana nu faci foc, nu iese fum. Romania a efectuat lucrari de dragare pe cand nu adoptase inca textul Conventiei Espoo. “Activitatile la care face referire Ucraina in plangerea sa (cum ar fi amenajarea pentru navigatie a canalului Sulina, realizarea unor lucrari de dragaj si depunerea materialului dragat, sau executarea de lucrari hidrografice pe bratul Sf. Gheorghe) au fost finalizate, aproape in totalitate, inainte de ratificarea de catre Romania a Conventiei Espoo (la 29 martie 2001), deci prevederile Conventiei nu puteau fi aplicate in privinta lor.
In ceea ce priveste lucrarile intreprinse dupa data mentionata, acestea nu se incadreaza in prevederile Conventiei (care stabileste lista de activitati despre care se considera, inca din faza de proiect, ca sunt susceptibile sa provoace impact transfrontalier), fiind realizate in temeiul unor obligatii ce revin Romaniei conform unor conventii internationale, iar Ucraina a fost informata in privinta lor”, comunica MAE. Ministrul Cristian Diaconescu apreciaza ca, prin acest demers, autoritatile ucrainene incearca sa compeseze imaginea creata prin reactiile negative repetate ale organismelor internationale de profil fata de dezvoltarea canalului Bistroe.
Romania va fi reprezentata la reuniunea de la Geneva de o delegatie condusa de Grigore Baboianu, guvernatorul Administratiei Biosferei Deltei Dunarii, si formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Administratiei Nationale Apele Romane, ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos si Ministerului Afacerilor Externe.
Citeste articolul in Gardianul
Foto: gardianul.ro