Gardianul: Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Rosia Montana

Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Rosia Montana, principala problema fiind legata de utilizarea cianurilor in exploatarea miniera, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

“Exploatarea cu cianuri este principala problema legata de acest program. Derularea proiectului depinde de acordul Comisiei Europene”, au spus sursele citate. Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Rosia Montana, dar pe baza unor expertize interne si internationale, concomitent cu realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

Proiectul Rosia Montana a fost inclus astfel in programul de guvernare, dar intr-o forma “atenuata”, dupa negocierile dintre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), si cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR), au declarat surse oficiale. Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, anuntase inca de saptamana trecuta ca va include proiectul minier de la Rosia Montana in programul de guvernare si ca vrea ca acesta sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources.

Ieri, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate pentru viitorul Cabinet, Videanu a afirmat ca doreste renegocierea detinerilor statului roman in cadrul proiectului Rosia Montana si ca, Romania, beneficiind de aceste resurse minerale si avand o piata la dispozitie care este piata unica, nu are dreptul sa rateze valorificarea acestor resurse minerale pe o piata extrem de facila.

Candidatul pentru functia de ministru al Culturii, deputatul UDMR Kelemen Hunor, a declarat, ieri, ca nu este adeptul proiectului Rosia Montana si a tehnologiei bazate pe cianuri, iar Ministerul Culturii nu se grabeste cu avizele pentru Rosia Montana. Proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocand in special problemele de mediu care ar urma sa fie provocate de aceasta investitie.

In 2008, cand Ministerul Mediului era condus de catre Attila Korodi (UDMR), Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a insistat ca in Parlament sa fie dezbatut in regim de urgenta proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor in activitatile de minerit din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri