Fosilele unei noi specii de pterozaur, care ar putea sa ii ajute pe cercetatori sa inteleaga mai bine evolutia acestor reptile zburatoare misterioase, ce dominau spatiul aerian in epoca dinozaurilor, au fost descoperite in China, de o echipa de cercetatori britanici si chinezi.
Aceasta noua specie a fost numita „Darwinopterus modularis“, in onoarea lui Charles Darwin, nascut in urma cu 200 de ani, autorul lucrarii „Originea speciilor“, publicata in urma cu 150 de ani. Peste 20 de schelete fosilizate apartinand acestei noi specii au fost descoperite, de la inceputul acestui an, in partea de nord-est a Chinei, au explicat paleontologii.
Aceste schelete fosilizate, dintre care unele sunt complete, au fost descoperite in roci vechi de aproape 160 de milioane de ani, ceea ce inseamna ca exemplarele au trait cu cel putin 10 milioane de ani inainte de aparitia primei specii cunoscute de pasari, Archaeopterix. Darwinopterus pare sa fie veriga intermediara intre pterozaurii primitivi, care aveau cozi lungi – printre care se numara si pterodactilii -, si urmasii acestora, ale caror cozi erau mai scurte si care aveau posibilitati mai sofisticate de zbor, putand atinge in unele cazuri dimensiuni uriase.