Gardianul: DA organismelor modificate genetic. Suedezii si spaniolii sparg gheata si sfideaza politica de interdictie a UE

Posibilitatea cultivarii plantelor modificate genetic a starnit, de-a lungul timpului, nesfarsite controverse. Publicul le-a intampinat cu ostilitate in Europa si cu speranta in SUA si in tarile asiatice.

Europa incepe sa-si dea seama ca nu poate nega eficienta plantelor modificate genetic (OMG) si nu sunt dovezi stiintifice privind riscurile. Suedia a spart gheata, spunand DA la un referendum de profil. Un sondaj realizat de postul national de radio demonstreaza ca marea majoritate a suedezilor – 82 la suta – sunt de acord cu cultivarea si consumul de OMG. Suedezii au inteles ca folosirea unor plante modificate genetic inseamna recolte mai ieftine si mai mari, in conditiile in care scade cantitatea de pesticide folosita.

La randul lor, spaniolii, care ca si romanii ar putea profita de porumbul rezistent la seceta realizat prin biotehnologie, au inceput cercetari care sparg embargoul UE. Ei s-au axat pe combaterea unor boli de natura virala aparute la plante. Potyvirusul este unul din virusii care cauzeaza cele mai mari pierderi de recolte de cartofi, ardei si rosii.

Un grup de cercetatori de la Institutul de Biologie Moleculara si Celulara a Plantelor (IBMCP), ce apartine de Universitatea Politehnica din Valencia, a gasit o noua metoda de a lupta impotriva acestui virus, prin inhibarea unei gene (AtDBP1), a carei prezenta favorizeaza reproducerea virusului si, deci, infectarea plantei. Cu alte cuvinte, este vorba despre o modificare genetica, dar care ajuta la inlaturarea uneia dintre cele mai mari amenintari din sectorul agricol.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri