Gardianul: Caracatita detecteaza sunetele, chiar daca nu aude foarte bine

Cefalopodele, grupul de animale marine din care fac parte caracatita, calamarul, sepia si nautilus, pot sa detecteze sunetele sub apa, potrivit unui studiu publicat in Comparative Biochemistry and Physiology, informeaza BBC News Online.

Faptul ca reusesc, totusi, sa auda i-a facut pe oamenii de stiinta sa se intrebe daca aceste animale inteligente se folosesc de sunete pentru a-si prinde prada, pentru a comunica intre ele sau pentru a se feri din calea pradatorilor. Controversa referitoare la capacitatea cefalopodelor de a auzi dateaza inca de la inceputul secolului al XX-lea. Mai multi oameni de stiinta au afirmat ca acele exemplare de caracatite captive in laborator si care erau oarbe pareau sa fie capabile sa localizeze sunetele produse de ambarcatiunile cu motor.

Cele mai multe dintre cefalopode nu poseda o cavitate umpluta cu aer, precum vezica pestilor, de care acestia se folosesc pentru a auzi. Acest detaliu sugereaza faptul ca cefalopodele nu pot sa detecteze componenta de presiune a undelor sonore. Cercetatorii au descoperit ca exemplarele de caracatita aud sunetele a caror frecventa este cuprinsa intre 400 Hz si 1.000 Hz, iar calamarii detecteaza sunetele intre 400 Hz si 1.500 Hz. Ambele specii aud cel mai usor sunetele cu frecventa de 600 Hz.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri