Mediul subglaciar al Antarcticii este mult mai dinamic decat se credea. Sub starturile groase de gheata ascunde peste 100 de lacuri de diverse dimensiuni. Multe dintre ele se umplu si se golesc, apa trece din unul in celalalt, ceea ce influenteaza deplasarea ghetarilor. O cercetare realizata cu ajutorul laserului de pe un satelit al NASA a identificat 124 de lacuri active in prezent.
Mai mult, s-a descoperit ca acestea functioneaza ca un adevarat sistem continental de conducte, prin care se schimba volumul lacurilor la anumite perioade. Sub un strat de gheata de aproximativ patru kilometri se gaseste lacul antarctic cel mai faimos, Vostok. Are 250 de km lungime si 50 de km latime.
Acum 30 de ani, rusii au inceput sa perforeze gheata si sa scoata mostre, dar s-au oprit in 1998, la aproape 100 de m distanta de punga de apa lichida. In ciuda avertizarilor specialistilor asupra pericolului de a crea un geiser si elibera forme de viata de acum milioane de ani, rusii au decis de curand continuarea escavarilor.