Avem peste 120 de vegani in Romania – cu totii oameni obisnuiti, cititi, cu joburi bune. Nu se hranesc cu mancare de origine animala, nu se imbraca in piele sau lana, nu se spala cu sapunuri din grasimi animale. Majoritatea vor sa atraga atentia ca animalele lumii sunt supraexploatate.
Marius era in fata calculatorului. Cu mana dreapta facea click sa semneze o petitie pentru salvarea balenelor, cu stanga tocmai ducea la gura un copan gras. "Stai putin, ce fac eu aici?", si-a spus. Si a ramas ca trasnit, cu copanul in aer. S-a uitat la ciolan, s-a mai uitat o data la petitie: "Nu cumva sunt un ipocrit?". Si in secunda aia s-a hotarat sa devina vegetarian. Nu-l impresiona prea tare suferinta animalelor, dar gandea etic.
"I-am zis mamei sa nu-mi mai trimita carne. Vreo doua luni mi-a tot trimis, pe urma am amenintat-o ca arunc tot daca mai trimite. A durat un an pana cand am devenit cu adevarat vegetarian… mai mancam pui, ca uneori mi se parea mie ca e o specie proasta. Cand mai mergeam cu vaca la pascut vedeam eu ca mai are o urma de inteligenta, dar la pui nu vedeam nimic", povesteste Marius. Oricum, crescut la tara, in copilaria lui nu se legau cateva lucruri; de pilda, de ce avea voie sa rupa gatul porumbeilor, dar nu si sa bata pisica? Acum a implinit 28 de ani, este programator si de ceva vreme s-a facut vegan. Nu mananca absolut nimic de origine animala, nici oua, nici lapte, nici branza, nici peste, nici macar miere… e intr-un post continuu, de fapt. Nu poarta haine din piele sau din lana, are incaltari sintetice, nu foloseste sapunuri cu grasimi animale.
De ce nu mai poate Marius sa manance lapte si oua
A fi vegan e mai mult decat a fi vegetarian – nu e numai o dieta, ci un stil de viata. Multora li se pare dur, de nesuportat. Unii au incercat sa traiasca asa, n-au reusit. In Romania exista peste 120 de vegani inscrisi in Asociatia Vegetarienilor, plus restul, neinscrisi. Cu totii sunt oameni perfect obisnuiti, cu studii si joburi bune. Par sanatosi tun si sunt tot timpul plini de energie. In strainatate veganii sunt personaje aproape comune, ba se intalnesc la con¬grese cu restul vegetarienilor din lume. Si Asociatia Vegetarienilor din Romania participa la astfel de intruniri. Deosebirea este ca occidentalii au zeci de restaurante pentru vegetarieni intr-o singura capitala, iar noi – vreo 10, 15 in intreaga tara.
Dar, ca vegan, de ce sa nu mananci lapte sau oua? Nici un animal nu este omorat pentru asta. Pai, e simplu, explica Marius. "Nu mai poti sa o faci cand stii ca puii masculi sunt omorati pur si simplu in fermele cu gaini pentru oua. Caci ei nu vor putea face niciodata oua. Si gainile stau in custi, fiecare intr-un spatiu cat o coala A4, nu vad niciodata soarele, nu calca niciodata pe iarba. Si apoi cand stii ca vacile trebuie sa ramana insarcinate continuu ca sa ne dea noua lapte!. Ala e de fapt laptele vitelului si i-l bem noi. In esenta este vorba despre supraexploatarea animalului, ca si cand rostul lui pe lume ar fi numai sa ne hraneasca pe noi. Nu! Are si el o existenta a lui, in sine, pentru el".
Cateodata mai are mici pofte, dar se abtine: "Mama fierbea lapte si veneau doua mirosuri contradictorii: unul de vanilie, dulceag, care ma atragea, celalalt – respingator, de animal". Cand le spune ca e vegan, oamenilor li se pare chiar interesant. Unii ii intind si "capcane". Si atunci, rade Marius, le raspunde asa: "Sunt vegan fiindca urasc plantele".
Gluma de ultras: "Sunt vegan (…)"
Ruxandra e cercetator (fizician), are 33 ani, este vegetariana din ’96 si vegana din ’97. A fost un copil cu adevarat carnivor: "Pur si simplu, la masa luam cu mana carnea din farfuriile oamenilor. Tata ne spunea mereu mie si surorii mele ca ar trebui sa fim vegetariene. Tata crescuse la tara, stia ce inseamna cruzimea fata de animale. Odata am fost in vizita, iar oamenii aveau iepurasi. Aveam opt ani, m-au trimis sa ma joc cu iepurasii. La masa… aveau friptura de iepure. N-am putut sa mananc nimic. Si ma speria si puiul taiat, fara pene. Cand il spala mama, tipam: nu-l atinge, nu-l atinge, ia mana de pe el! Apoi, mai tarziu, imi spuneam ca eu n-o sa fiu niciodata vegana. De ce sa merg la aceasta extrema? Dar doar nu eram informata".
Acum i se pare straniu ca omul e singura specie din lume care continua sa bea lapte si dupa ce nu mai este bebelus. Uneori parca i se mai face pofta de omleta, dar nu de oua in sine. N-ar mai putea manca un ou de cand a vazut poza gainii careia ii crestea o sarma din picior. Ce se intamplase? Intr-o ferma s-a ranit la picior o gaina din alea multe si inghesuite in custi de sarma si cu podea tot de sarma. N-avea unde sa se miste si a ramas pe loc zile intregi, pana cand a inceput sa i se intinda carnea in jurul ghimpelui de sarma si sa creasca asa. Multi care afla ca este vegana o privesc admirativ. Excelent, dar ce mananci, intreaba lumea. Dimineata, cereale cu sirop de artar si nuca, ori paine cu unt de arahide si dulceata, ori pate vegetal sau salata de vinete. La pranz, legume fierte, paste cu soia, cu naut. Sau direct pasta de naut, falafel… la desert prajitura din cus-cus cu cacao, sirop de artar, nuci, crema ciocolata. Si mai sunt o multime de alte feluri: orez cu ciuperci, chiftelute de naut, ciuperci pe grill si rondele de rosii, paste gatite in toate felurile, humus, unt de soia sau masline.
Cum isi alege imbracamintea un vegan adevarat
"Ce e o supa? Sangele unui animal, fiert in apa. Si cu legume. Nu exagerez deloc, este realitatea. Acum gaina e aici, langa mine, iar peste doua ore este in farfuria mea", cred tinerii. Cam asa vede lucrurile si Andrei, student la psihologie. S-a decis sa devina vegan de doua saptamani, dupa ce a vazut niste filmulete cu animale jupuite de vii. "N-o duceau prea bine nici porcii dezmembrati de vii in abatoare. Si am zis: eu, clar n-o sa mai particip la asta!", ne spune Andrei.
Dintre ei toti, nici unul nu a devenit extremist. "Altfel, ar trebui sa nici nu mai calci pe asfalt, caci e facut din cenusa de oase. Sau sa nu mai atingi niciodata un film fotografic, caci contine zeama de oase fierte. Si chipsurile contin zer, pentru volum", explica Ruxandra.
Dar viata de vegan nu e usoara nici in afara dietei. De pilda, dupa ce si-au dat toate hainele din piele sau lana, si-au dat seama ca nu prea gasesc paltoane frumoase din material sintetic. Si nici bocancii sintetici, dar buni, nu prea se gasesc in tara. In plus, orice vegan trebuie sa se obisnuiasca sa citeasca intotdeauna pe produse etichete si ingrediente… s-au facut chiar bancuri pe tema asta. "Dar cel mai greu e sa refuzi mesele intinse, pline de carne. Te simti prost ca trebuie sa te explici de fiecare data, te simti delimitat de ceilalti, ca si cum te-ai erija intr-o categorie elitista. Mereu esti in alerta sa nu jignesti, sa nu superi", spune Ruxandra. Ca vegan, trebuie sa-ti faci periodic analize si sa iei neaparat vitamina B12, caci altfel nu se gaseste decat in produsele de origine animala. Altfel, veganii sunt sanatosi ca toata lumea. Unora doctorii deja le-au spus ca, daca le mai vin cativa pacienti sanatosi ca ei, vor da faliment.
Si un vegan adevarat mai face un lucru: studiaza permanent, e tot timpul cu laptopul in brate, sa mai citeasca un studiu. Apoi iti spun pe nerasuflate: "Stiai ca DaVinci, Darwin, Socrate, Platon, Shakespeare, J.J. Rousseau, Thomas Edison, Einstein au fost vegetarieni?". Sau: "Iti vine sa crezi ca numai industria carnii de vita a contribuit la mai multe decese in America decat toate razboaiele din acest secol, toate dezastrele naturale si toate accidentele de automobil, luate impreuna? Si o spune insusi presedintele Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington".
INFO PLUS:
Masa unui vegan
Dimineata, cereale cu siropde artar si nuca, ori paine cu unt de arahide si dulceata, ori pate vegetal sau salata de vinete. La pranz, legume fierte, paste cu soia, cu naut. Sau direct pasta de naut, falafel… la desert prajitura din cus-cus cu cacao, sirop de artar, nuci, crema ciocolata.