Un pansament adeziv foarte fin, pentru tratarea organelor interne ranite, fabricat dintr-o substanta biodegradabila care aproape se „dizolva” in corp, a fost creat de cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda. Este vorba de o membrana transparenta, aproape invizibila, cu o grosime de 75 de nanometri (un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru), fiind special creata pentru acoperirea plagilor interne aparute in urma unei interventii chirurgicale, ajutandu-le sa se inchida pe cale naturala.
„Este cel mai fin pansament adeziv din lume”, declara Toshinori Fujie, membru al echipei care a pus la punct inovatia.
Aceasta membrana temporara este fabricata din chitosan (o substanta obtinuta din molecule de chitina, extrase din carapacea unui crab) amestecat cu un soi de gelatina obtinuta din alge. Specialistii sustin ca substante precum chitina si chitosanul, care sunt deja folosite de companiile specializate in industria fibrelor textile, ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor si nu provoaca alergii.
Acest pansament extrem de subtire este si foarte suplu, „mulandu-se perfect peste forma organului peste care a fost fixat, fara sa se lipeasca de el”, au declarat cercetatorii japonezi. Specialistii au efectuat pana acum cateva teste cu noul pansament, dar numai pe animale. Rezultatele au fost satisfacatoare, iar acum echipa de cercetatori japonezi urmeaza sa inceapa testele clinice pe oameni.
In prezent, medicii chirurgi sutureaza ranile cu fire si agrafe sau panseaza plagile cu fibrina – o proteina cicatrizanta.