G8: Doua grade este limita incalzirii globale

Liderii tarilor din Grupul celor Opt (G8) au hotarat miercuri sa impuna o limita a incalzirii globale de doua grade si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 80% pana in 2050, dar au esuat in incercarea de a convinge China si India sa accepte injumatatirea emisiilor, informeaza Reuters.

Cu cinci luni inainte de summitul pentru clima de la Copenhaga, organizatiile de mediu sustin ca tarile G8, Japonia, Canada, SUA, Franta, Italia, Rusia, Germania si Marea Britanie, nu au dezbatut problemele cheie. Tinta de doua grade a fost adoptata pentru prima data de Statele Unite, Rusia, Japonia si Canada cu aceasta ocazie, dar ea a fost votata deja in 1996 de tarile Uniunii Europene.

Liderii G8 nu au cazut de acord nici asupra unui an de baza la care sa se raporteze tinta de 80%, asa ca procentul este deschis interpretarilor. Chiar daca liderii celor mai dezvoltate tari sprijina o piata globala a carbonului, ei nu au discutat stimulentele de 100 de miliarde de dolari pe an pentru statele in curs de dezvoltare, mentionate inainte de summit de premierul britanic Gordon Brown.

„Chiar daca au hotarat sa mentina cresterea temperaturii sub doua grade Celsius, fara un plan clar, bani si tinte despre cum sa obtina asta, liderii G8 nu vor contribui la depasirea impasului din negocierile ONU pentru clima”, a explicat Tobias Muenchmeyer, consilier politic Greenpeace International.

Temperatura globala a crescut deja cu 0,7 grade Celsius de la inceputul Revolutiei Industriale, mai ales din cauza arderilor de combustibili fosili, conform Natiunilor Unite. Multe tari in curs de dezvoltare considera cele doua grade drept limita sigurantei. In cazul in care ea este depasita, nivelul marilor si oceanelor, valurile de caldura, inundatiile si secetele ar putea deveni devastatoare.

Tinta pentru temperatura globala ar trebui inclusa intr-o declaratie comuna ce va fi semnata astazi de grupul G8, alaturi de restul de tari membre ale forumului principalelor 17 economii ale lumii. Cu toate acestea, lipsa reprezentantilor Chinei de la negocieri si refuzul Indiei ar putea compromite aceste planuri.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri