Fonduri reduse pentru proiectele Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Fondurile detinute de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru realizarea investitiilor propuse pentru acest an pot asigura punerea in practica a doar 25% din proiecte, informeaza Agerpres.

Guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu, a declarat duminica, in timpul unei conferinte de presa, ca pentru imbunatatirea infrastructurii pentru informarea vizitatorilor si pentru sustinerea actiunilor de educatie ecologica si constientizare publica in acest an au fost incepute lucrarile de realizare a centrelor de informare ecologica din Murighiol si Sfantu Gheorghe, precum si cele de extindere a salii de conferinte si spatii de cazare de la Centrul international de instruire ecologica Uzlina.

„Din pacate, fondurile reduse din acest an nu asigura finalizarea tuturor lucrarilor incepute si de aceea am solicitat de cateva ori Ministerului Mediului aprobarea redistribuirii sumelor disponibile pentru anul 2009, astfel incat sa asigure conditii de finalizare sau de conservarea a lucrarilor incepute si neterminate”, a afirmat guvernatorul Baboianu.

In ceea ce priveste programul de renaturarea a amenajarilor agricole si piscicole nefolosite in scopul pentru care au fost construite, Consiliul Judetean finalizeaza evaluarea tuturor contractelor pentru concesionarea acestor amenajari in vederea stabilirii modului de utilizare reala, posibilitatile de utilizare viitoare si de renaturarea a acestora prin eforturi proprii.

„Pana in prezent s-a obtinut acordul Consiliului Local Murighiol privind transferul lacului Murighiol in administrarea ARBDD in vederea inceperii lucrarilor de reconstructie ecologica din aceasta zona, lucrare solicitata cu interes de comunitatea locala si care va contribui, alaturi de celelalte lucrari de amenajare din zona la o mai buna valorificare a potentialului turistic al zonei in folosul populatiei locale”, a mai spus guvernatorul Rezervatiei.

De asemenea, in prezent se analizeaza posibilitatile de inundare partiala a incintei indiguite a amenajarii agricole Carasuhat din comuna Mahmudia in vederea reactivarii unei cai de acces in Delta Dunarii – Canalul Prestatia, care va contribui la o mai buna valorificare a potentialului turistic al zonei, in acest sens existand si sprijinul declarat al Fondului Mondial pentru Natura de a sustine financiar adaptarea proiectului elaborat de ARBDD.

Chiar si in conditiile in care Administratia nu detine decat 25% din bugetul necesar realizarii investitiilor propuse pentru acest an, pentru Programul Operational Sectorial de Mediu s-au depus trei propuneri de proiecte, respectiv pentru informatizarea ARBDD, in valoare de 6 milioane de euro, pentru realizarea unui sistem de comunicatii informatic, in valoare de 25 de milioane de euro, precum si pentru un proiect de constientizare a publicului cu privire la importanta zonei, in valoare de 400.000 de euro.

Alte proiecte importante avute in vedere de ARBDD vizeaza conservarea si monitorizarea populatiilor de nurca europeana din Delta, precum si protectia speciei de gasca cu gat rosu.

„Pregatim de asemenea un studiu pentru teritoriul Rezervatiei privind oportunitatea si zonarea din punct de vedere al impactului pentru utilizarea energiei neconventionale prin unitati de capacitate mica pentru a sprijini populatia locala in ceea ce priveste folosirea acestor forme de energie pentru gospodariile proprii”, a mentionat guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu. In urma eforturilor conducerii ARBDD, Romania a obtinut o finantare de 40.000 de franci elvetieni pentru a crea premisele dezvoltarii unui parteneriat in domeniul gestionarii zonelor umede din bazinul Marii Negre, proiectul finantat de RAMSAR urmand sa se incheie in ianuarie 2010.

Administratia Rezervatiei, in continuare fara Consiliu Stiintific

Consiliul Stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) nu s-a reunit nici pana in momentul de fata, desi, inca de la finele anului trecut, ARBDD a inceput procedurile pentru intrunirea acestui for de conducere al Administratiei. Demersurile pentru reunirea acestui for au inceput in decembrie 2008, dupa schimbarea conducerii Administratiei acestea fiind preluate de guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu.

„Sunt surprins pentru ca din martie au trecut cinci luni si nu s-a reusit pana acum promovarea actului normativ pentru intrunirea Consiliului Stiintific. Sunt dezamagit de modul in care s-a raspuns la aceasta solicitare pentru ca am prezentat de fiecare data Ministerului Mediului faptul ca ARBDD nu isi poate descarca activitatea fata de conducerea institutiei, Consiliul Stiintific”, a declarat duminica guvernatorul Rezervatiei.

Grigore Baboianu a mai spus ca pe tema numirii unui nou Consiliu Stiintific poarta discutii cu reprezentantii ministerului de resort de doua ori pe luna, conducerea ministerului primind pana in prezent toate completarile necesare pentru promovarea actului normativ in sedinta de Guvern.
„Am inteles ca se incearca la urmatoarea sedinta de Guvern aprobarea Consiliului Stiintific al Rezervatiei”, a mentionat guvernatorul Baboianu.

Competitie prea mare pentru resursa piscicola

Baboianu, a declarat si ca actualele reglementari legale in domeniul pescuitului comercial si in cel al pescuitului sportiv sunt foarte permisive, contribuind astfel al o crestere semnificativa a presiunii asupra resursei piscicole din Delta.

„Reglementarile legale actuale din pescuitul comercial si cel sportiv sunt foarte permisive si contribuie la fenomenul de braconaj din momentul de fata. Daca reglementarile de dinainte de Ordonanta nr. 23 stabileau dreptul de a pescui pentru populatia locala de trei kilograme pe zi de familie si stabilisem si zonele in care se puteau recolta aceste cantitati astfel incat acestea nu se suprapuneau cu zonele de pescuit comercial si exista posibilitatea unei monitorizari, in prezent nu mai exista nicio reglementare referitoare la cantitati, zona de pescuit, numar de unelte si categorii de populatie care au acces la resursa”, a declarat duminica guvernatorul Baboianu.

In aceste conditii, potrivit sursei, desi studiile Institutului National Delta Dunarii (INDD) nu releva un declin al resursei piscicole in raport cu populatia din anii anteriori, presiunea asupra resursei este in continua crestere.

„Practic orice persoana care obtine o carte de identitate are dreptul sa vina la administratorul resursei si sa ceara un permis pentru pescuit familial. Desi numarul acestor permise nu depaseste 2.200, pot sa fac o apreciere ca foarte curand numarul lor va putea ajungea la 4.000-5.000. Imaginati-va ce presiune se dezvolta pe aceasta resursa si ce se intampla cu cantitatea de peste capturata, iar ca atare apare justificata parerea pescarilor ca nu mai exista resursa. Studiile INDD nu arata un declin foarte mare al populatiilor de pesti anul acesta fata de anii trecuti, dar exista totusi realitatea ca aceasta resursa este impartita la foarte multi beneficiari. Este o competitie mult prea mare pentru a fi si corecta in Rezervatie”, a mentionat guvernatorul Grigore Baboianu.

Potrivit sursei, din februarie 2009 pana in prezent, au fost efectuate 2.222 de controale complexe si au fost intocmite acte de constatare a unor abateri si de sanctionare a acestora, confiscari de unelte de pescuit ilegale si de peste pescuit in conditii ilegale, aplicandu-se 251 de avertismente si amenzi in valoare totala de 114.565 de lei, confiscandu-se 4.207 unelte de pescuit ilegale, 1.058 de kilograme de peste, precum si o barca.

„In cadrul masurilor de imbunatatire a activitatii corpului de inspectie si supraveghere ecologica in cadrul Administratiei Rezervatiei, s-a infiintat un corp mobil de supraveghere si control tocmai pentru a crea o mobilitate mai mare de actiune. Din pacate, au ramas fara raspuns, deocamdata, scrisorile repetate adresate Ministerului Mediului privind suplimentarea bugetului Administratiei pentru a procura o cantitate mai mare de combustibil pentru functionarea barcilor cu motor si a celorlalte mijloace de transport in vederea imbunatatirii activitatii de supraveghere si control”, se arata in bilantul activitatii guvernatorului Rezervatiei, prezentat duminica de Grigore Baboianu.

Conform alocatiilor lunare actuale, Administratia nu poate asigura mai mult de 15-20% din necesarul lunar de combustibil, fapt cu consecinte foarte mari asupra eficientei actiunilor de supraveghere si control, o alocatie de doua mai mari decat cea din prezent fiind solicitata in mod repetat de conducerea institutiei.

Potrivit sursei, mai multe societati agricole din Delta au primit in ultima perioada notificari pentru nerespectarea prevederilor autorizatiilor, in sensul ca studiile efectuate pentru desfasurarea activitatii nu cuprind si efecte ale substantelor utilizate asupra calitatii solului, autorizatia de mediu pentru societatea Agro Delta Sireasa fiind suspendata.

De asemenea, Administratia Rezervatiei a inaintat o actiune in instanta, dupa ce o firma privata, in baza unui acord de mediu fals, a obtinut din partea Primariei Crisan dreptul de a exploata nisip de pe teritoriul administrativ al comunei, aflat in domeniul public de interes national..

Nu stie de ce este acuzat

Guvernatorul Deltei Dunarii a declarat si ca nu a primit niciun act oficial prin care sa fie informat ca este cercetat penal.

„Am aflat din presa cu stupoare ca s-a inceput cercetarea penala, dar nu stiu unde a ajuns aceasta cercetare. Ma voi adresa in scris Ministerului de Interne si Parchetului pentru a clarifica aceasta situatie si pentru a clarifica modul acesta de procedura – daca este corect ca o asemenea stire sa apara mai intai in presa. Cand voi primi oficial o asemenea instiintare, voi comenta. Vreau sa stiu care este acuzatia, pentru ca am invatat ca atunci cand un cetatean este acuzat de o crima i se aduce la cunostinta acuzatia si are dreptul la un aparator. Acest lucru nu s-a intamplat cu niciunul din colegii mei, ceea ce mi se pare ciudat. Vreau sa vad mai intai despre ce este vorba”, a declarat Grigore Baboianu.

La randul sau, vicepresedintele PD-L, Ioan Boieru, a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea situatiei pana cand „formele legale de prezentare a sa zicem cazului Rezervatiei nu vor ajunge la cei implicati”.

„Ne asteptam la tot feluri de atacuri. Este normal in conditiile actuale ale Romaniei, dar este anormal intr-o societate democratica in care Justitia isi face treaba”, a mentionat vicepresedintele organizatiei judetene a PD-L.

Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea, guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu, sefa Serviciului Reglementari si Autorizatii din Rezervatie, Cornelia Benea, si fostul guvernator, Paul Cononov, sunt urmariti penal pentru incalcarea atributiunilor de serviciu.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri