Fonduri europene suplimentare pentru bazinul Dunarii, din 2014

Proiectele de mediu si cele privind dezvoltarea potentialului economic al regiunii dunarene vor beneficia de fonduri europene suplimentare incepand cu anul 2014, datorita strategiei europene pentru bazinul Dunarii, ce se discuta zilele acestea la Budapesta.

“Strategia este o initiativa romaneasca ce se va finaliza sub presedintie ungara. Suntem in faza in care s-a adoptat o declaratie cu toate elementele care tin de problemele de mediu, de conectivitate, probleme economice si de navigabilitate. Ultimul summit va in Romania, la Constanta, pe 10 iunie”, a explicat pentru Green Report Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, prezent la Conferinta privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii si la Summitul Dunarii, desfasurate intre 25-26 februarie.

La finalul summitului va fi semnata "Declaratia de la Budapesta", care va cuprinde angajamentele de cooperare regionala ale statelor participante. Discutiile se desfasoara pe patru teme: dezvoltarea economica, dezvoltarea sustenabila, cultura, educatia si dezvoltarea institutionala.

Albia Dunarii trebuie refacuta

Ministrii din guvernul Romaniei vor avea saptamana viitoare o intalnire pe tema bazinului dunarean, ce se va incheia cu un memorandum.
“Este o strategie care are la baza o documentatie complexa si studii, ce se vor concretiza de acum incolo in proiecte”, a declarat Laszlo Borbely. Potrivit Ministerului Mediului, strategia va avea capacitatea sa asigure o mai mare eficienta in alocarea si administrarea fondurilor europene si integrarea protectiei mediului in politicile de dezvoltare regionala.

Ministrul a explicat ca, in Romania, cele mai urgente probleme de mediu ale bazinului Dunarii raman statiile de tratare a apei uzate si cele privind albia Dunarii.

“Trebuie sa se redea Dunarii acele zone din cauza carora au fost multe inundatii in ultima perioada, pentru ca s-au facut unele lucrari discontinue”, sustine ministrul Laszlo Borbely.

Regiunea dunareana cuprinde 14 state, (dintre care 8 sunt membre ale Uniunii Europene), de la Germania in vest si Ucraina in est. Bazinul dunarean gazduieste peste 300 specii de pasari, unele dintre ele foarte rare.

Text de Alina Coldea
Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri