Fara reforma agriculturii, obezitatea va creste in tarile sarace

Este nevoie de transformari radicale in agricultura pentru ca omenirea sa faca fata numarului tot mai mare de oameni care nu au acces la hrana, dar si schimbarilor climatice, se arata intr-un studiu international, citat de Reuters. Unul dintre riscurile identificate de oamenii de stiinta este posibilitatea ca natiunile sarace sa copieze obiceiurile celor bogate, unde rata de obezitate este in continua crestere.

Sudul Asiei si Africa sunt cele mai vulnerabile regiuni, in conditiile in care 1,5 miliarde de oameni, majoritatea locuind in aceste zone, traiesc in saracie. Populatia planetei va creste pana la aproximativ 9 miliarde de oameni pana in 2050.

In cateva tari in curs de dezvoltare, ca Peru, Ghana si Tunisia, traiesc in prezent mai multi oameni obezi decat flamanzi. Studiul arata ca dietele in tarile in curs de dezvoltare vor trece de la cereale, carne fructe si legume cu un aport caloric mic, la produse bogate in calorii.

Studiul, finantat de Banca Mondiala si Comisia Europeana, arata ca este nevoie de reforme “la fel de radicale ca cele au avut loc in revolutiile industriale si agricole din secolele 19 si 20”. Investitii nete de 83 de miliarde de dolari pe an sunt necesare in tarile in curs de dezvoltare pentru a asigura necesarul de hrana estimat de Natiunile Unite pentru 2050, adica o crestere cu aproape 50% fata de nivelul din prezent.

“Miliarde de oameni sufera inca de foame, cu toate ca s-au facut progrese mari pe seama mediului”, explica Jules Pretty, profesor la Universitatea Essex din Anglia, unul dintre autorii studiului.

Printre povestile de succes se numara situatia din Malawi, care a devenit un producator major de porumb dupa ce guvernul a decis sa subventioneze fertilizatorii.

Studiul va fi prezentat la o reuniune a agricultorilor ce va avea loc intre 28 si 31 martie in Montpellier, Franta, la care vor participa 1.000 de persoane.

Foto: abc.net.au

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri