Extinctia inca ameninta grav bizonii europeni

Cel mai mare mamifer din Europa, bizonul european, ramane extrem de vulnerabil la extinctie, in ciuda eforturilor indelungate de a salva aceasta specie, relateaza BBC News.

Una dintre cele doua turme de bizoni europeni ramasi in viata, are acum o populatie de numai 25 de exemplare. Populatia efectiva de bizoni masoara diversitatea genetica a acestora si poate ajuta la prezicerea sanselor de supravietuire ale animalelor.

Avand o lungime de 3 metri si o inaltime de 2 metri si o greutate de pana la 900 kilograme, bizonul european este cel mai greu animal terestru din Europa.

Desi bizonul european se poate imperechea cu cel american, acestia sunt considerati a fi specii separate, fiind diferiti din punct de vedere genetic si morfologic. Cu toate acestea specia europeana are o istorie sumbra.

Timp de 100 de ani, bizonul european a fost protejat in multe parti din Europa. Insa, la inceputul secolului XX, numarul populatiei acestui animal a scazut dramatic dupa al doilea razboi mondial care a lasat in urma oameni infometati si lipsa protectiei bizonului de braconajul nemilos pentru carne si piele. De aceea, pana in 1919, nu a mai ramas niciunul in viata in salbaticie.

Insa, in 1920, biologii au decis sa reconstruiasca populatia de bizoni europeni din doar cateva exemplare ramase in viata. Dintre cei 54 de bizoni europeni, 4 masculi si 3 femele au avut succes intr-un program de inmultire a speciei.

In prezent, populatia bizonilor europeni din intreaga lume este de 1.400 de exemplare.

Foto: BBC

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri