Excursii cu bicicleta prin rezervatia "Raul Tur"

Rezervatia naturala "Raul Tur" poate fi vizitata in excursii organizate cu bicicletele, fiind o zona in care autoturismele nu au acces.

Directorul Societatii Carpatine Ardeleana Satu Mare, Nagy-Mark Janos, a declarat, pentru Agerpres, ca grupurile interesate pot avea parte de iesiri in mijlocul naturii cu un ghid care costa 600 de lei/zi, pe cele patru trasee create de ONG.

In aria protejata nu sunt prea multi turisti, dar zona este deschisa oricarui vizitator. "Ghizii sunt din randul societatii noastre si excursia poate fi mai interesanta astfel, pentru ca stim in detaliu flora si fauna, putem explica ceea ce se vede", a spus Nagy-Mark Janos.

Aria protejata este situata in partea de nord-vest a Romaniei, de-a lungul cursului inferior al raului Tur, intre lacul de acumulare de la Calinesti Oas si granita de stat cu Ungaria si Ucraina, avand o suprafata de 6.212 hectare. In bratele moarte ale raului, precum si in padurile de lunca, mlastinile, fanetele si pasunile umede si baltile aflate pe teritoriul rezervatiei pot fi vazute raritati ale naturii.

In bratele moarte cu apa adanca si pe portiuni de rau domoale predomina nufarul galben. In apele mai mici, asociatia vegetala este alcatuita din cornaci, pestisoare, iarba broastei, foarfeca baltii si o planta carnivora, otratelul de balta. In mediile acvatice colmatate, gasim tufarisuri de rachita si zalog.

In apa vegeteaza specii de rogoz si popandaci, stanjenei. Luciile mari de apa ale helesteelor, asemanatoare unor ape naturale, si asociatiile vegetale aparute au creat conditii propice de viata unor animale pe cale de disparitie, care prin modul lor de viata sunt legate de mediul acvatic.

In multe dintre helestee exista specii si asociatii vegetale amenintate cu disparitia, ca, de exemplu, stufarisuri, papurisuri si campuri de inarita. Aceste asociatii, considerate rare in Europa, constituie mediul de viata pentru numeroase animale nevertebrate, in special libelule.

"Asezarile umane din Campia Turului s-au format numai pe terenurile mai ridicate, neinundabile, iar terenurile agricole s-au limitat tot pe aceste ridicaturi. Prin defrisarea unei parti a padurilor de lunca au luat nastere pasuni si fanete bogate, care alcatuiesc un peisaj mozaicat de o diversitate remarcabila. Vizitand aceste localitati, calatorul poate admira castele (castelul Vecsey, la Livada, si castelul Perenyi, la Turulung) si conace (conacul Galgoczy, la Micula), precum si capodoperele arhitecturii populare ale zonei. Sunt de amintit si lacasele de cult ale bisericilor istorice (bisericile reformate din Halmeu, Lazuri sau Livada, construite in secolul al XV-lea)", a precizat Nagy-Mark Janos.

Zonele cu ape stagnante sunt caracterizate de paduri mlastinoase, populate cu arini si frasini. Tulpina arborilor este ridicata din apa prin prelungiri ale radacinilor, ca niste picioare. Pe aceste picioare cresc numeroase specii de ferigi si muschi. Pe arbori urca plante cataratoare cum sunt cupa vacii, hameiul, curpenul si vita salbatica.

Este un habitat mozaicat, cu fanete umede de lunca bogate in flori. Pe terenurile inundate mai rar s-au format paduri de lunca de esente tari. Speciile care o alcatuiesc sunt stejarul, frasinul, ulmul de camp si velnisul. Sunt paduri bogate in arbusti ca sangerul, crusinul, paducelul. Primavara, acestea sunt impodobite de o varietate bogata de flori: grausori, ghiocei, brebenei, viorele, pastite albe, ghiocei bogati, branduse de primavara.

Habitatele din lunca Turului sunt vestite in primul rand datorita diversitatii faunei de pasari. Dintre cele 188 de specii de pasari gasite in zona de ses a Turului, majoritatea duce o viata legata de bratele moarte si de helestee. In padurile de lunca obisnuiesc sa cuibareasca berze negre, acvile tipatoare si alte specii rare de pasari rapitoare. Pajistile umede ofera habitat de reproducere cristelului de camp si nagatului.

Foto: neomania.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri