Evenimentul Zilei Vest: Timisoara devine lacustra

In urma ploilor torentiale care au urmat topirii zapezii din ultimele zile, strazile orasului de pe Bega au fost acoperite de ape.

Peste 50 de gospodarii au fost inundate noaptea de miercuri spre joi, la periferia orasului, si plutesc in continuare. Cele mai multe se gasesc pe strada Bobalna, spre comuna Ghiroda.

Situatia a fost asa de grava incat prefectul judetului, Mircea Bacala, a convocat la miezul noptii Comitetul pentru Situatii de Urgenta, ca sa decida spargerea unei strazi, in ideea ca ruptura va face loc apei sa se retraga.

“Oamenii erau pe cale sa se rascoale si sa vina la prefectura”, a explicat Bacala iminenta unei discutii la fata locului. Apa din gospodariilor oamenilor a trecut de jumatate de metru.

Desi drumul respective este in administratrea municipalitatii, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a lipsit de la apelul nocturn, prefectul declarand ca acesta nu ii raspunde la telefon.

Dupa ce s-a consultat cu mai multi specialisti, prefectul de Timis a decis sa nu sparga drumul, deoarece sub el se gaseau retelele de gaz si canalizare si a programat o noua intalnire la fata locului dimineata, in ideea ca si primarul va putea fi de gasit.

Joi, inainte de pranz, la fata locului au ajuns si edilii locali. “Am venit sa rezolv problema la modul responsabil, nu cu declaratii de presa”, a spus primarul Gheorghe Ciuhandu, cu referire directa la intrunirea nocturna condusa in fata caselor inundate, de prefecutul Mircea Bacala.

Dupa o serie de discutii pompierii au inceput sa se chinuie sa scoata apa din ograzi si case, cu motopompele.

Cladirile istorice, in pericol

Policlinica Spitalului Louis Turcanu din Timisoara a fost si ea cuprinsa de ape. Potrivit reprezentantilor ISU Banat, chemati peste noapte sa intervina cu motopompele, cateva incaperi aflate la subsolul unitatii sanitare s-au umplut cu apa dupa ce canalizarea nu a mai facut fata ploilor din ultimele ore ale serii de miercuri.

Au mai fost afectate de inundatii si fosta unitate militara din Sacalaz, Hotelul Parc din Buzias si cladirile din Timisoara. Imbibate in apa la temelii si udate de ploile in averse, de pe acestea au inceput sa se desprinda bucati de tencuiala. Cele mai afectate au fost fatadele cladirilor istorice, intre care cea a Operei Romane care, desi fusese renovata recent, a devenit un adevarat inamic public, pravalind peste trecatori bucati grele de zidarie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri