Fabrica de anvelope Continental AP functioneaza ilegal, desi locuitorii din zona au facut numeroase sesizari in legatura cu noxele emise de aceasta.
La mai bine de trei ani de cand si-a pierdut autorizatia de mediu, Continental Automotive Products, cel mai mare producator de anvelope european, cu sediul in Timisoara, functioneaza in continuare fara aviz. In timp reprezentantii Continental AP le-au prezentat autoritatilor locale rapoarte, potrivit ca rora fabrica nu polueaza, localnicii din apropierea fabricii atrag atentia ca la anumite ore aerul devine irespirabil, ca plantele
li se imbolnavesc, iar copacii se usuca.
Amenda de 60.000 de lei
Anul trecut in primavara, 300 de timisoreni care locuiesc in apro pierea fabricii au inaintat mai multe petitii autoritatilor, in care cereau fie inchiderea fabricii, fie mutarea ei in afara zonelor de locuinte. Astfel, a devenit public faptul ca fabrica Continental AP produce 41.000 de cauciucuri pe zi fara autorizatie de mediu.
Desi seful de atunci al Garzii de Mediu, Marian Eperies, declara ca „nici un agent economic care necesita autorizatie de mediu nu poate functiona in Romania fara sa o detina”, singura masura impotriva Continental AP a fost o amenda de 60.000 de lei. Imediat avocatii concernului au contestat amenda incasata pentru functionarea fara autorizatie de mediu.
„Pomii sunt negri”
Din cauza noxelor emanate de fabrica de anvelope, localnicii se plang ca nu-si pot aerisi apartamentele si ca le este teama sa-si lase copiii
sa se joace afara. „Mirosul incepe totdeauna dupa miezul noptii”, sustine Capusan Nicolae, adaugand ca frunzele nucului din gradina s-au uscat intr- un mod ciudat, tocmai din cauza toxicitatii aerului. Alti timisoreni se plang ca cele mai multe noxe sunt evacuate pe cosurile fabricii mai ales noaptea si in weekend, cand exista posibilitatea ca oamenii sa nu sesizeze situatia.
„Sunt nenumarati batrani care au ajuns la spital pentru ca li s-a facut rau in casa din cauza noxelor evacuate de Continental. E si mai grav ca in zona sunt doua spitale, «Victor Babes» si Cardiologia”, precizeaza Nicu Vlad, presedintele ConsiliuluI Seniorilor din Timisoara. Avram Jivan, un apicultor care locuieste in apropierea Continental AP, se plange si el de poluarea de la fabrica de anvelope.
„Cresc albine de 60 de ani si anul acesta, din cauza mirosului toxic, au inceput sa moara. In doua luni am piedut opt stupi”, povesteste barbatul. „Copacii din fata blocului nostru s-au uscat. Peste drum de fabrica, pomii sunt negri. La vecini, in gradini nu se mai face nimic: plantele se usuca, rosiile putrezesc pe lujer. Dupa miezul noptii nu se mai poate respira”, sustine si Elena Avramescu, profesor de biologie.
Inca o dezbatere publica
Saptamana aceasta, la sediul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (AJPM) Timis vor fi consultate ultimele rezultate ale masuratorilor efectuate la Continental AP. Astfel, vor putea fi consultate masuratorile de n-butanol, acetat de butil si metil-etil cetona si studiile de dispersie. “Evaluarea tuturor observatiilor, propunerilor si contestatiilor se va efectua dupa fina lizarea acestei etape a dezbaterii publice”, a precizat Adina Horablaga, directorul executiv al AJPM Timis.
De cealalta parte, reprezentantii Continental AP se declara nedreptatiti. In plus
, compania a angajat experti in noxe, ale caror masuratori au aratat ca valorile noxelor nu sunt periculoase. „Datorita faptului ca in 2006 Continental AP a depus documentatia pentru vizarea anuala cu 4 zile intarziere, Agentia de Mediu a solicitat refacerea ei si, implicit, noi masuratori in vederea avizarii”, a explicat Ildiko Kovacs, reprezentanta Continental AP. In 2005, fabrica a obtinut autorizatia de mediu, cu mentiunea ca trebuia vizata anual.
DISCUTIE PRIVATA
Vicepresedinta Bundestagului s-a intalnit cu autoritatile judetene
Pe de ala parte, in urma cu o luna, in plin scandal legat de autorizatia de mediu pentru Continental, vicepresedinta Bundestagului, Susanne Kastner, a solicitat si a obtinut o intrevedere privata cu prefectul de Timis, Mircea Bacala, si cu presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc. Tema discutiilor a fost legata tocmai de situatia producatorului de anvelope.
„Doamna Kastner a spus ca se vehiculeaza ca toate institutiile de stat din Timis sunt impotriva Continental. Impreuna cu domnul Ostaficiuc i-am spus ca lucrurile nu se intampla deloc asa. Singura institutie cu care Continental are o problema este Agentia de Mediu. Ei sunt inca in procedura de avizare, dupa trei ani de cand ultima autorizatie de mediu a expirat.
Au fost evaluari facute de doua laboratoare agreate de firma germana, unul din Ungaria si unul din Romania. Cele doua evaluari au fost foarte diferite. Conform celei din Romania, nivelul noxelor este de patru ori mai mare decat cel inregistrat de laboratorul din Ungaria”, a declarat prefectul Mircea Bacala.