Principalele economii ale lumii, responsabile de 80 la suta dintre emisiile de gaze cu efect de sera, au decis ieri, la o reuniune desfasurata in marja summitului G8, ca temperatura medie globala nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 grade valorile inregistrate in perioada preindustriala, adica la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Cele 16 tari membre ale Forumului Economiilor Majore, care regrupeaza statele industrializate din G8 – SUA, Rusia, Canada, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Japonia – si principalele natiuni emergente (G5) – Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, alaturi de Australia, Coreea de Sud si Indonezia, s-au angajat astfel sa identifice un „obiectiv comun privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050”. Angajamentul se regaseste in proiectul de declaratie finala a reuniunii organizate in orasul italian L’Aquilla, informeaza AFP.
Obiectiv prea ambitios
Pentru a nu depasi insa limita de temperatura stabilita, emisiile de carbon trebuie reduse, la nivelul statelor industrializate, cu 80 la suta pana la jumatatea secolului, in raport cu anul 1990, un plafon care a suscitat ne multumirea unora dintre participantii la reuniune. Luiz Alberto Figuereido Machado, reprezentantul Braziliei la ne go cie ri le privind incalzirea globala, a avertizat insa ca aceste obiective „nu sunt credibile” fara unul intermediar stabilit pentru anul 2020.
„Nu putem accepta acest obiectiv pentru 2050 decat in cadrul unui angajament solid pe termen mediu, avem nevoie de obiective ferme de reducere pana in 2020”, a subliniat Machado. Secretarul-general ONU, Ban Kimoon, a declarat ca politica mediului trasata ieri de cele 16 state industrializate si emergente nu este suficienta.
„Acesta este un imperativ moral si politic si o responsabilitate istorica (…) pentru viitorul umanitatii, chiar pentru viitorul planetei Pamant”, a declarat acesta. In decembrie, la Copenhaga, un viitor acord privind combaterea incalzirii globale va fi negociat sub egida Natiunilor Unite. In raport cu reperul temporal stabilit pentru perioada preindustriala, temperatura medie globala a crescut deja cu 0,7 la suta, avertizeaza expertii. Statele G8 si G5 au convenit, de asemenea, sa lupte impotriva pro tectionismului si sa incurajeze deschiderea pietelor, in contextul crizei economice mondiale.