Angajatii Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si voluntarii asociatiei „Salvati Dunarea si Delta” organizeaza calatorii „umanitare” pentru a hrani lebedele care sunt acum printre gheturi.
Mii de lebede venite din nordul Europei, care se adapostesc iarna aceasta in Rezervatia Biosfera Delta Dunarii, sunt in pericol sa piara de foame.
Lacurile sunt inghetate, iar resursele lor de hrana sunt din ce mai scazute, asa ca angajatii institutiei „racoleaza” oameni inimosi care, alaturi de voluntarii asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”, sunt dornici sa evadeze din cotidian cateva ore pentru a le duce de mancare gratioaselor zburatoare.
Echipele de salvatori de lebede s-au mobilizat zilele trecute si, dupa ce au contactat agentii Deltei, au mers acolo unde sunt inregistrate cele mai multe exemplare. Este vorba de zona strict protejata Grindul Lupilor, de pe lacul Golovita, in zona Canalului 5. Aici se ajunge foarte greu, chiar si vara.
Din comuna Mihai Viteazu, prin satul Sinoe si pana la Canalul 2, se poate circula aproape normal. De aici, drumul de pamant, accidentat intentionat de agenti, poate fi strabatut doar de masinile armatei, care vin rar la unitatea militara. Vanatoarea si pescuitul sunt interzise. In linistea incremenita dintre gheturi si stuf se aude doar glasul pasarilor care zboara in stoluri.
Periplu intr-o Dacie tunata
Pana la capatul de nord al Grindului Lupilor, destinatia grupului de voluntari, este o intindere de doisprezeze kilometri. Agentul Benone Maftei cunoaste fiecare centimetru din Grind.
Ne invita in autoutilitara lui Dacia, tunata special de el si transformata intr-un „4×4” care da sa se sfarame cand trece prin gropile uriase. Sacii cu graunte si paine, incarcati in spate, sunt paziti de Nicu, un autodeclarat „voluntar al Deltei”.
„Zona strict protejata Grindul Lupilor are o suprafata de 2.075 de hectare, e situata pe grindul care desparte Lacul Razelm de Sinoe, constituie zona de refugiu pentru cuibaritul si migratia multor specii de pasari. Este un loc important pentru conservarea faunei ornitologice, in special in perioada migratiilor de toamna, cat si pentru hrana speciilor oaspeti de iarna”, explica, cu emfaza, Maftei.
„Intrusii” binevoitori
Lebedele adapostite aici, stranse pe ochiurile ramase nein ghetate de pe lacul Golovita, vin an de an din nordul Europei. Ca sa ajungem la ele, la vreo 400 de metri distanta, suntem nevoiti sa o luam la trap pe gheata lacului, groasa de cel putin 30 de centimetri, adica „sigura”.
La vederea „intrusilor”, lebedele formeaza stoluri uriase si zboara in larg intr-un vacarm de nedescris. „Fac mare galagie, de aia le spunem si lebede cantatoare”, rade Maftei. Nu au acelasi „regim alimentar” cu pelicanii, cormoranii, vidrele, pescarusii, aflati in numar mare in zona, care se hranesc, chiar in fata noastra, cu peste din belsug.
„Mananca racusori, fire de iarba, vegetatie de pe camp, dar acum totul e inghetat”, spune el.
Voluntarii au venit cu mai multi saci cu „uruiala”, un concentrat tocat de porumb, seminte de floarea-soarelui si mazare, dar si paine. Langa ochiul de apa, ei imprastie hrana pe gheata, pe distante mari, pentru a fi accesibila unui numar cat mai mare de lebede. Painea, rupta in bucati mici, e aruncata cat mai departe.
Raluca Dan, unul dintre membrii ONG-ului, e coplesita. „Am crezut ca sunt doar 200, dar aici sunt, de fapt, aproape 400. E fenomenal, daca stiam aduceam mancare mai multa. In aceste conditii, cand gasesc hrana destul de greu, pentru ca totul e inghetat, cu siguranta le va ajuta sa treaca peste aceasta perioada dificila”, se scuza tanara.
Facem cale intoarsa, si numai atunci, in urma noastra, pasarile se intorc si lipaie gratioase dupa mancarea primita in dar. La mal, dam de doi paznici de vanatoare, care spun ca, pe langa atributiile „specifice”, iarna se ocupa si cu hranirea pasarilor din Delta.
„Cand gasesc hrana destul de greu, pentru ca totul e inghetat, cu siguranta le va ajuta sa treaca peste aceasta perioada dificila“, RALUCA DAN, membru al asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”